Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Saját hazájában kerülhet börtönbe az IS ellen harcoló svájci katona

2019.02.21. 17:22 Módosítva: 2019.02.21. 19:14

Johan Cosar akár három év börtönt is kaphat Svájcban, mert korábbi svájci katonaként csatlakozott egy, az Iszlám Ellen harcoló idegen sereghez, ezzel pedig veszélyeztette az ország semlegességét és biztonságát, írja a BBC. A férfi nem tagadja, sőt büszkén vállalja a tettét.

Cosar Svájcban született és svájci állampolgár, de a nagyszüleinek szíriai gyökerei vannak, a Cosar-család pedig tagja a szíriai keresztény közösségnek. A most 37 éves férfi eredetileg szabadúszó újságíróként utazott Szíriába, majd amikor látta, hogy az IS tagjai veszélyeztetik a keresztény közösségeket, úgy döntött, hogy harcba száll velük.

Segített megalapítani a szíriai katonai tanácsot (Syriac Military Council), embereket toborzott és megosztotta velük azt a katonai tudást, amit a svájci hadseregben szerzett. Tevékenysége csúcspontján 500 embert irányított. 

Svájc azonban nem volt elragadtatva a teljesítményétől.

Amint Cosar hazatért, azonnal elfogták és előállították. Bár a férfi szerint a tettéért kitüntetést érdemelne, sokkal nagyobb eséllyel kaphat börtönbüntetést. A svájci törvények szerint maximum három év börtönt kaphat, akár már pénteken döntés születhet a sorsáról.