Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Gulyás félfasisztázása sok volt Kijevnek

2019.02.22. 19:00

Az ukrán külügyminisztérium megengedhetetlennek minősítette pénteken Gulyás Gergelynek azt a kijelentését, amellyel félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt – írta az MTI.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az ukrajnai választásokra vonatkozó egyik újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, bíznak abban, hogy az új adminisztrációval szót lehet érteni, mert a jelenlegivel nem sikerült. Ukrajnának most kisebbségi jogokat eltipró kormánya van, amely "egy félfasiszta" oktatási törvényt fogadtatott el - tette hozzá, jelezve: továbbra is azt várják, Ukrajna változtasson a jogszabályon.

Az ukrán kormány a fasisztoid jelzőt rendszeresen megkapja az orosz kormánysajtótól.

„Mi tárgyalásokat folytatunk partnereinkkel az ő országaikban megválasztott képviselőiken keresztül, és elvárjuk, hogy épp ilyen tisztelettel viseltessenek az ukrán nép választásai iránt is” – hangsúlyozta a külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett közleményben.

Leszögezte, hogy Ukrajnában sem a kormány, sem a társadalom nem táplál magyarellenes érzelmeket, és Kijev továbbra is készen áll a párbeszédre Budapesttel.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán oktatási törvényt megvizsgálta az Európa Tanács Velencei Bizottsága, a testület ajánlásainak végrehajtása folyamatban van.

„Megengedhetetlennek tartjuk a további módosítások követelését az elfogadott jogszabályt illetően, továbbá a manipulációt az olyan jelzőkkel, mint amilyen a félfasiszta, és minden ténnyel, ami a törvény tartalmára vonatkozik” – szögezte le a külügyi tárca a közleményben.