Tamás
-7 °C
8 °C

80-an meghaltak, miután fizetésnapon megjelent egy illegális szeszárus

2019.02.23. 11:03 Módosítva: 2019.02.23. 11:38

A Guardian szerint 80-ra emelkedett a pancsolt szesz áldozatainak száma Indiában, legalább kétszáz embert kórházban ápolnak. Asszám állam hatóságainak tájékoztatása szerint teaültetvényen dolgozó munkások ittak az illegálisan előállított alkoholból, miután kézhez kapták munkabérüket. Az északkelet-indiai Asszám államban történt mérgezés halálos áldozatai között több nő is van.

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a pancsolt szeszt árulta, valamint a körzeti adóhivatal két vezetőjét felfüggesztette megbízatásából, amiért nem akadályozták meg a hamisított alkohol árusítását. 

Alig két hete India északi részén több mint 100 ember halt meg pancsolt szesz fogyasztása miatt, és nagyon sokan kerültek kórházba.

A nemzeti bűnügyi nyilvántartási hivatal szerint átlagosan körülbelül ezer ember hal meg évente Indiában illegálisan készült szesz miatt, főleg a társadalom szegényebb rétegeiből. Ezeket az italokat általában rossz minőségű alapanyagokból, ipari alkoholból és egyéb mérgező szerekből keverik ki. Az Indiai Nemzetközi Szeszesital- és Borszövetség adatai szerint az évente Indiában elfogyasztott ötmilliárd liternyi szeszes ital mintegy 40 százalékát illegálisan állítják elő.