Az EU 2021-ig halaszthatja a brexitet

2019.02.24. 19:54

Az Európai Unió legfelsőbb tisztségviselői vizsgálják annak lehetőségét, hogy 2021-ig elhalasszák a brexitet, azaz a britek kilépését az EU-ból – írja a Guardian uniós forrásokra hivatkozva.

A parlament alsóháza január 15-én leszavazta Theresa May brit miniszterelnök brexitmegállapodását, és úgy döntöttek, hogy újra akarják tárgyalni a kilépést az EU-val. A legfőbb vitás pont az ír–északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop), mert a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexittábora attól tart, hogy ez a záradék – ha alkalmazása szükségesé válik – az Egyesült Királyságot végleg vámuniós viszonyrendszerben tartaná az EU-val.

A lapnak nyilatkozó források szerint az uniós vezetőknek is kezd elegük lenni abból, hogy May javaslata makacs elutasításra talál odahaza, miközben a miniszterelnök nem tud mit kezdeni pártja keményvonalas brexitpárti táborával, és az ellenzék felé se nyit. Ezért az uniós vezetők egyre inkább hajlanak arra, hogy ha szükség lesz hosszabbításra, akkor ne rövid határidejű, mindössze néhány hónapos haladékot adjanak, amely csak elodázná a problémák valós feloldását, hanem egészen 2021-ig tolják ki a brexitet, hogy legyen idő valódi megállapodást kötni.

May megint halasztott

Közben May újabb halasztást jelentett be: a február 27-i ígéret helyett a brit parlament március 12-én tarthatja a végső szavazást az aktuális brexittervezetről – írja a BBC.

Az éppen az egyiptomi Európai Unió–Arab Liga csúcstalálkozóra tartó May a repülőn ülve nyilatkozott a témában. Azt mondta, a következő héten már biztosan nem lesz lényegi döntés brexitügyben, mert Egyiptomból kedden egyenesen Brüsszelbe utazik, de március 12-ig biztosítják a lehetőséget a szavazásra, az EU-val pedig továbbra is pozitív hangvételű tárgyalások folynak, így szerinte tartható a március 29-i kilépési dátum.

May szerint folyamatosak a tárgyalások a backstop problémájának lehetséges megoldásáról. Mint mondta, az Egyiptomba érkezése után már beszélt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, és a csúcstalálkozó szüneteiben további EU-s vezetőkkel is egyeztetést tervez.

Az ellenzéki képviselők élesen kritizálták Mayt az újabb halasztás miatt. A Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn szerint a miniszterelnök felelőtlen halogatása miatt félő, hogy kifutnak az időből, és May szerinte éppen arra játszik, hogy a képviselők „az ő rossz alkuja és a katasztrofális nem alku között legyenek kénytelenek választani", azaz a rendezetlen kilépéstől való félelmük miatt szavazzák meg a korábban elutasított javaslatot.  • Hírek
  • Támogatások