Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Politikai pályára lép az amerikai űrhajós

2019.02.24. 22:27

Mark Kelly volt amerikai űrhajós Arizona szövetségi állam szenátora szeretne lenni a Demokrata Párt színeiben, írta az MTI. Az egykori asztronauta szombaton Tucsonban indította meg választási kampányát.

Mark Kelly, aki soha semmilyen hivatalt nem töltött be, az első demokrata párti jelölt, aki megkezdte kampányát a 2020-as választásra.  Az arizonai Tucson nem véletlenül lett a kampányindító helyszíne, itt követtek el egy majdnem végzetes támadást Kelly felesége, Gabrielle Giffords kongresszusi képviselő ellen 2011-ben egy élelmiszerkereskedésben, a merényletben hat ember vesztette életét. Giffords fejlövést kapott.

Arizona szenátora 2018. augusztusi haláláig a republikánus John McCain volt, helyére Martha McSallyt, az állam volt kongresszusi képviselőjét nevezte ki ideiglenesen a párt vezetése. Kelly, aki vadászpilóta volt az első öbölháború idején, ikertestvérével, Scott Kellyvel lett a NASA asztronautája. Tíz év alatt négy űrrepülésben vett részt, 2011-ben ő volt az Endeavor űrsikló parancsnoka. 

A felesége elleni merénylet után a fegyvertartás megszigorításáért folytatott kampányt Giffordsszal, valamint részt vett az amerikai űrkutatási hivatal ikerkutatásaiban. Amikor testvére Scott Kelly, a Nemzetközi Űrállomáson volt, ő a Földön vett részt azonos orvosi tesztekben, hogy jobban feltárják a hosszú távú súlytalanság hatásait az emberi szervezetre. 

Szenátusi választási kampányának középpontjába Kelly a klímaváltozás, az egészségügy, a felsőfokú tanulmányok lehetőségei, a fegyvertartás és a bevándorlás kérdéseit állította. Február 12-én jelentette be szándékát a választáson való indulásra, a következő 24 órában mintegy egymillió dollárnyi támogatást gyűjtött ehhez.