Piroska
-11 °C
-2 °C

Trump volt ügyvédje bizonyítékot lobogtatva tesz vallomást a képviselőházban

2019.02.27. 12:19

Nyilvánossá vált Donald Trump személyes és üzleti ügyekkel is megbízott volt ügyvédjének, Michael Cohennek a vallomása, melyet szerdán fog elmondani az amerikai képviselőház ellenőrző bizottságában (House Oversight Committee). Az ügyvédi kamarából kedden kirúgott Cohen korábban már bevallotta az elnök 2016-os kampányának szennyes ügyi után szimatoló Robert Mueller különleges ügyésznek, hogy 2017-es kongresszusi meghallgatásán főnökét fedezve hazudott a törvényhozóknak egyes ügyekről. Cohen egyébként pont a Mueller-kötött vádalkunak köszönhetően kapott enyhe, három éves börtönbüntetést a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, adó- és banki csalásokért, a hatóságok félrevezetéséért tavaly decemberben.

Szerdán Cohen állítása szerint "megcáfolhatatlan bizonyítékokkal" terjeszt majd a képviselők elé Trump "törvénytelen" cselekedeteiről. A vallomás szerint

  • Trump tudott arról, hogy tanácsadója, Roger Stone közvetlen kapcsolatban állt a Wikileaks-alapító Julian Assange-zsal, és arról is tudott, hogy Assange az akkor még csak elnökjelölt Trump riválisá, Hillary Clintont terhelő emaileket fog nyilvánosságra hozni. Amikor Stone tájékoztatta erről, akkor Trump Cohen jelenlétében így reagált:

Hát nem nagyszerű?

  • Cohen megerősíti a BuzzFeed korábbi információit, miszerint Trump bőven a kampányidőszakban is foglalkozott a moszkvai Trump-torony terveivel, és fültanúja volt annak, hogy Trump fia, Donald Jr. apja fülébe súgja a projekttel kapcsolatos, egy orosz ügyvéd részvételével tartott találkozó hírét.
  • Trump személyesen állított ki Cohennek egy csekket, amivel kompenzálta azt, hogy ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett ki a Stormy Daniels művésznevet használó Stephanie Clifford pornósztárnak azért, hogy hallgasson 2006-os afférjukról. A "kampányfinanszírozási törvények megsértésére irányuló bűncselekmény"-ről Cohen be fogja mutatni a Trump által aláírt csekk másolatát is.

(Politico)