Albin
0 °C
10 °C

Izraelbe utazik Vlagyimir Putyin

2019.02.27. 15:25

Meghívást fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnök a leningrádi náci blokád áldozatainak szentelt jeruzsálemi emlékmű felavatására Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőtől szerdán Moszkvában – írja az MTI.

A két vezető személyesen most találkozott először azt követően, hogy a szíriai légvédelem egy szeptemberi izraeli légitámadás közben tévedésből lelőtt egy orosz katonai felderítő repülőgépet. A 15 halálos áldozatot követelő incidensért, majd egy decemberi szíriai bombázás körülményeiért is a szíriai Aszad-rezsimmel szövetséges OroszországIzraelt tette felelőssé.

Most Putyin az eszmecsere első, a tévékamerák nyilvánossága előtt lefolytatott perceiben nagyon fontosnak nevezte, hogy megvitathassa vendégével a közel-keleti biztonság kéréseit, amelyek szerinte megkövetelik a legmagasabb szinten folytatott konzultációkat. Méltatta az "abszolút számok tekintetében nem nagyon nagy" kétoldalú kereskedelem növekedését.

Netanjahu említést tett arról, hogy több mint egymillió orosz ajkú állampolgár járult hozzá jelentősen hazájának fejlődéséhez, és "nagyszerűnek" nevezte a kétoldalú viszonyt. Azt is mondta ugyanakkor, hogy

Izrael és Irán viszonyának megvitatására készül házigazdájával.

Megismételte álláspontját, amely szerint a térség stabilitását és biztonságát a leginkább mértékben Teherán és szövetségesei fenyegetik. Hangsúlyozta, hogy Izrael nem hagyja valóra váltani ezt a fenyegetést, és további erőfeszítéseket tesz a régió biztonsága érdekében.

Bejámin Netanjahut eredetileg múlt csütörtökre várták Moszkvába, de az izraeli kormányfő a vizitjét belpolitikai okokra hivatkozva elhalasztotta.