Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Trump a barátjának nevezte Kim Dzsongunt

2019.02.27. 07:56

Barátjának nevezte Kim DzsongUn észak-koreai vezetőt Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-bejegyzésében,

- hozzátéve, hogy hatalmas lehetőség előtt áll Észak-Korea, ha végrehajtja a nukleáris leszerelést.

Az amerikai elnök az észak-vietnami Hanoiból, az újabb amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínéről írta, hogy Vietnám ritkán látható módon virágzik, Észak-Korea pedig rövid időn belül ugyanezt élhetné meg, ha végrehajtaná a nukleáris leszerelést. A történelemben "szinte páratlan lehetőség előtt áll" Észak-Korea és "barátom", Kim Dzsongun. 

A csúcstalálkozóval kapcsolatos esélylatolgatások nem ilyen lelkesek, hiszen nagy kérdés, a barátságos gesztusokon túl Trumpnak és Kimnek sikerül-e előrelépést elérnie az észak-koreai atommentesítésben. A tavalyi szingapúri csúcson

Kim ugyanis megvezette Trumpot az atommentesítésről szóló ígéretével, valójában az amerikai szankciók feloldását akarta kiédesgetni az elnöktől.

És az utóbbi időben több magas rangú amerikai tisztviselő is arra az álláspontra jutott, hogy Phenjannak esze ágában sincs megválni atomfegyverétől, mert az az egyetlen aduja a nemzetközi közösséggel, így az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásain. A szingapúri találkozón nem esett szó az atomfegyver-mentesítés részleteiről, az ellenőrzés módjáról és a menetrendjéről sem.

A Fehér Ház azt közölte, hogy Trump és Kim helyi idő szerint kora este (közép-európai idő szerint fél tizenkettőkor) folytat egy rövid, húszperces megbeszélést négyszemközt, amit díszvacsora követ.

(MTI)