Tamás
-7 °C
8 °C

Tömegsírt találtak az Iszlám Állam utolsó zárványában

2019.02.28. 12:36 Módosítva: 2019.02.28. 12:36

Több tucat ember holttestét rejtő tömegsírra bukkantak az Iszlám Állam szélsőségeseitől elfoglalt területeken a kelet-szíriai Baghúznál, közölte Adnán Afrín, a dzsihadisták ellen harcoló kurd-arab ernyőszervezet egyik parancsnoka az MTI beszámolója szerint. 

A nemzetközi koalíció által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonai illetékese szerint a legyilkolt emberek a dzsihadisták fogságába került jazidik lehettek, de ennek megerősítésére még folynak a vizsgálatok. Az áldozatok többségét lefejezték. Sok közöttük a nő.

Lemészárolták őket

- mondta Adnán Afrín.

Az SDF parancsnokai igyekeznek az összes civilt evakuálni a területről, mielőtt végső offenzívát indítanának az Iszlám Állam még bujkáló dzsihadistái ellen.

Baghúz eleste azt jelentené, hogy az Iszlám Állam elveszítené az ellenőrzése alatt álló terület egészét.

Az Iszlám Állam szélsőségesei 2014 nyarán kiterjedt területeket rohantak le Irakban és Szíriában. 2014. augusztus 3-án foglalták el a jazidik fellegvárát, az északnyugat-iraki Szindzsárt. A szunnita szélsőségesek az általuk sátánimádónak és hitetleneknek tartott jazidik közül az esetek többségében a férfiakat meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az elrabolt gyerekeket később gyilkolásra képezték ki. Az ENSZ szerint a dzsihadisták tette kimerítette a népirtás fogalmát.