Tamás
-7 °C
8 °C

Oroszország és Kína Venezuela pártjára állt az ENSZ BT-ben

2019.02.28. 23:44

Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön azt az amerikai határozati javaslatot, amelyben a testület felszólította volna Venezuelát, hogy tartson "szabad és tisztességes" elnökválasztást, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segélyek szabadon bejuthassanak az országba

  • Oroszországon és Kínán kívül a Dél-afrikai Köztársaság is a javaslat ellen szavazott, Indonézia, Egyenlítői Guinea és Elefántcsontpart tartózkodott.
  • A többi kilenc BT-tag - köztük Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - támogatta szavazatával a tervezetet.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete azzal érvelt:

precedens nélküli lett volna, hogy ily módon megpróbáljanak eltávolítani egy elnököt.

Az Egyesült Államok a konfliktus kiszélesítésén ügyködik - vélte az orosz diplomata, az orosz álláspont szerint Washington célja a rendszerváltozás Venezuelában. Franciaország támogatta ugyan a határozati javaslatot, de nagykövete, Francois Delattre a szavazás előtt leszögezte, hogy az amerikai javaslat nem ad jogi alapot az erő alkalmazására, és nem több Venezuela szuverenitása elleni kísérletnél.

Elemzők szerint a kettős vétó nagyon ritka. A legutóbb 2017-ben fordult elő ilyen, szintén Oroszország és Kína emelt vétót egy francia-brit javaslat ellen, amely szankciókat irányzott elő a szíriai vegyi fegyverek bevetése miatt.