Fülöp, Evelin
EUR 392,47 Ft
USD 366,89 Ft
13 °C
27 °C

A 81 éves elnök ötödszörre is újrázna, több tízezren tüntettek ellene Algériában

2019.03.01. 21:58

Algéria-szerte több tízezer ember vonult utcára pénteken, követelve, hogy távozzon tisztségéből az országot húsz éve irányító, betegeskedő Abdel-Azíz Buteflika elnök. A 2011-es arab tavasz óta ezek voltak a legnagyobb kormányellenes tüntetések az észak-afrikai országban. Algériában a múlt héten kezdődtek tüntetések, miután a 81 éves Buteflika nemrégiben bejelentette, hogy ötödik alkalommal is indul az elnöki mandátum megszerzéséért.

A pénteki imák után, a kora délutáni órákban Algéria fővárosában és több vidéki városban több tízezer ember vett részt a tüntetéseken. A főváros, Algír utcáit és tereit ellepték az emberek, fiatalok és idősek együtt vonultak fel az elnök visszalépését követelve. Sokan készültek transzparensekkel a tüntetésekre, mások Algéria zászlaját öltötték magukra.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó szemtanúk szerint a pénteki megmozdulások alapvetően békésen zajlottak, de amikor késő délután a fővárosban a tömeg elkezdett visszavonulni, az elnöki palota közelében dulakodások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között. Az algériai rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatásra, a tüntetők pedig köveket dobáltak rájuk. Az összecsapások következtében több tüntető és rendőr is megsebesült.

Algériában ritkán fordulnak elő nagyobb tüntetések, mert az emberek évekig kerülték a nyilvános politizálást, egyesek kiábrándultak, míg sokan tartanak a mindenütt jelen lévő biztonsági szolgálatoktól. Az elnöki posztot 1999 óta betöltő Buteflika 2013-ban agyvérzést szenvedett, azóta ritkán mutatkozik nyilvánosan.

A hírügynökségek megjegyzik, hogy Algériát 2011-ben elkerülte az "arab tavasz", amely a szomszédos Tunéziából indult ki. Az akkori demokratikus követeléseket reformok és fizetésemelések ígéretével csitították le, amelyekre az ország kőolaj- és földgázexportjából származó jövedelme adott fedezetet. Az elmúlt években ezek a bevételek azóta komoly mértékben csökkentek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás