Bernát, Felícia
EUR 384,23 Ft
USD 364,08 Ft
7 °C
31 °C

Több év börtönt osztottak ki tüntetésen való részvételért Szudánban

2019.03.01. 06:14

Nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Szudánban azzal a váddal, hogy részt vettek az Omar el-Besír szudáni elnök rezsimje elleni, betiltott tüntetéseken - jelentette péntekre virradóra a SUNA szudáni hírügynökség, írja az MTI.

Ezek az első ítéletek Szudánban azóta, hogy két nappal ezelőtt Besír elnöki rendeletben különbíróságokat állított fel, amelyek azok felett ítélkezhetnek, akik megsértik a szükségállapot rendelkezéseit. Három különböző kartúmi bíróság hozta meg ellenük az ítéletet. Négy tüntetőt öt év, hármat három év, és egyet hat hónap börtönre ítéltek amiatt, hogy részt vettek a hatóságok által betiltott gyűléseken.

Omar el-Besír egy héttel ezelőtt hirdetett szükségállapotot egyéves időtartamra az egész országra, ügyvivő központi kormányt nevezett ki, leváltotta a szövetségi államok kormányzóit, és helyükbe katonákat ültetett. Az elnök három napra rá, hétfőn rendeletben betiltotta a tüntetéseket és az engedély nélküli nyilvános gyülekezést.

A kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt bejelentette péntekre virradóra, hogy Besír a következő kongresszusig átadta a párt vezetését Ahmed Mohamed Harúnnak, akit a minap választottak meg helyettes pártelnökké. Csakúgy mint Besírt, Harúnt is körözi a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a Darfúrban elkövetett háborús bűntények miatt.

Az afrikai országban december óta rendszeresen vannak tüntetések a fővárosban és több vidéki városban. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozás hamar kormányellenes színezetet kapott, és egyre többen követelték a harmadik évtizede hatalmon lévő Omar el-Besír távozását a hatalomból. Az elnök és kormányának vezető tisztségviselői az utóbbi hetekben békülékenyen nyilatkoztak a megmozdulásokról, és ígéretet tettek a börtönbe vetett demonstrálók szabadon engedésére is, a biztonsági erők azonban továbbra is szétvertek minden tüntetést és folytatták a letartóztatásokat.

Egy hivatalos hatósági jelentés szerint december 19. óta 31 ember halt meg az erőszakos tüntetések idején, de a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet 51 halálos áldozatról tud.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás