János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több év börtönt osztottak ki tüntetésen való részvételért Szudánban

2019.03.01. 06:14

Nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Szudánban azzal a váddal, hogy részt vettek az Omar el-Besír szudáni elnök rezsimje elleni, betiltott tüntetéseken - jelentette péntekre virradóra a SUNA szudáni hírügynökség, írja az MTI.

Ezek az első ítéletek Szudánban azóta, hogy két nappal ezelőtt Besír elnöki rendeletben különbíróságokat állított fel, amelyek azok felett ítélkezhetnek, akik megsértik a szükségállapot rendelkezéseit. Három különböző kartúmi bíróság hozta meg ellenük az ítéletet. Négy tüntetőt öt év, hármat három év, és egyet hat hónap börtönre ítéltek amiatt, hogy részt vettek a hatóságok által betiltott gyűléseken.

Omar el-Besír egy héttel ezelőtt hirdetett szükségállapotot egyéves időtartamra az egész országra, ügyvivő központi kormányt nevezett ki, leváltotta a szövetségi államok kormányzóit, és helyükbe katonákat ültetett. Az elnök három napra rá, hétfőn rendeletben betiltotta a tüntetéseket és az engedély nélküli nyilvános gyülekezést.

A kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt bejelentette péntekre virradóra, hogy Besír a következő kongresszusig átadta a párt vezetését Ahmed Mohamed Harúnnak, akit a minap választottak meg helyettes pártelnökké. Csakúgy mint Besírt, Harúnt is körözi a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a Darfúrban elkövetett háborús bűntények miatt.

Az afrikai országban december óta rendszeresen vannak tüntetések a fővárosban és több vidéki városban. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozás hamar kormányellenes színezetet kapott, és egyre többen követelték a harmadik évtizede hatalmon lévő Omar el-Besír távozását a hatalomból. Az elnök és kormányának vezető tisztségviselői az utóbbi hetekben békülékenyen nyilatkoztak a megmozdulásokról, és ígéretet tettek a börtönbe vetett demonstrálók szabadon engedésére is, a biztonsági erők azonban továbbra is szétvertek minden tüntetést és folytatták a letartóztatásokat.

Egy hivatalos hatósági jelentés szerint december 19. óta 31 ember halt meg az erőszakos tüntetések idején, de a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet 51 halálos áldozatról tud.