Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Árvíz Afganisztánban: legalább húsz halott

2019.03.02. 23:50

Legalább húsz ember meghalt a dél-afganisztáni Kandahár tartományt sújtó árvizekben, mintegy kétezer víz alá került lakóházban keletkeztek károk - közölte szombaton az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala. A hatóságok továbbá legalább tíz embert - köztük gyerekeket - eltűntként tartanak nyilván.

Az elmúlt harminc órában 97 milliméter csapadék hullott, és ennek következtében víz alá került a tartományi székváros, Kandahár egy része és több környékbeli körzet. A súlyos esőzések komoly károkat okoztak a kandahári infrastruktúrában. A hadsereget is bevetették a bajba jutottak megsegítésére, a katonák mintegy négyszáz családot mentettek ki légi úton az árvíz sújtotta területekről. Abdul Hananan Monib kandahári helyettes kormányzó szerint az elmúlt hét év legsúlyosabb áradása ez.

A völgyekben fekvő afganisztáni településeken gyakoriak az árvizek a tavaszi esőzésekkor, illetve amikor hirtelen elkezd olvadni a hó a hegyekben. Az ENSZ humanitárius hivatalának összesítése szerint január elseje és február 12. között mintegy ötven ember vesztette életeket árvizekben Afganisztán északnyugati és középső részén - írta az MTI.