Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Kétszázezren tüntettek Milánóban a kirekesztés ellen

2019.03.02. 21:38

Több mint kétszázezren tüntettek Milánóban a rasszizmus és a diszkrimináció ellen. Az elsők az emberek! jelszóval meghirdetett demonstráció az Elsők az olaszok! politikai jelszóra kívánt válaszolni, amellyel Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője címkézte fel az illegális migráció leállítását célzó kampányát.

A Milánó belvárosán végigvonuló tömegben Olaszországban élő bevándorlók, civilszervezetek, baloldali politikusok, szakszervezetek, valamint az olasz kulturális és közélet ismert személyiségei is ott voltak. A transzparensek békés együttélést, és az országban egyre erősebbé váló migránsellenesség megfékezését sürgették. A színes menetben karneváli kocsik is gurultak, az egyik a Földközi-tengeren menedékkérőkkel teli hajók formáját idézte - írta az MTI. 

Giuseppe Sala balközép milánói főpolgármester vízválasztónak nevezte a megmozdulást. Hangsúlyozta, hogy "Milánó városa válhat annak a másik Olaszországnak a vezető erejévé, amely nem kíván a kormány keltette félelemben élni". Milánóban utoljára 2017 májusában rendeztek hasonló megmozdulást, akkor mintegy 100 ezer résztvevővel.

A szervezők most 250 ezerre becsülték a felvonulók számát. A résztvevők teljesen megtöltötték a milánói dóm előtti teret, ahol az olasz-nigériai lemezlovas, Simon Samaki Osagie koncertjével zárult a demonstráció.