Idén is kamionokkal vittek havat a világ legdurvább szánhúzóversenyére

2019.03.03. 17:06 Módosítva: 2019.03.03. 17:39

A hóhiány miatt idén is teherautókkal szállítottak havat az alaszkai Anchorage-ba, hogy vasárnap el tudjon rajtolni az Iditarod, azaz a világ egyik legkeményebb szánhúzóversenye.

Az Alaszkát átszelő, 1600 kilométeres verseny a hajtók és az állatok számára is kemény kihívás. Az MTI híre szerint az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt kelt át az alaszkai vadonon.

A 14 hajtó és huskyfalkája az Anchorage közelében fekvő Willow-ból indult útnak, minden falka 16 kutyából áll. A sérült vagy legyengült állatok az útvonal meghatározott pontjain kiszállhatnak, ott ellátják, majd repülővel Nome-ba, a beérkező gazdáikhoz viszik őket.

A versenyt idén 47. alkalommal rendezik meg, eddigi története során (a PETA adatai szerint) több mint 150 kutya pusztult bele a hajtásba – közülük egy tavaly, öt pedig tavalyelőtt. Az állatvédők idén is transzparensekkel tiltakoztak a kíméletlen verseny miatt.

A versenyt tavaly a norvég Joar Leifseth Ulsom nyerte, aki 9 nap és 12 óra alatt tette meg az utat, a nyereménye 50 ezer dollár (14 millió forint) volt. Hét év után ő volt az első győztes, aki nem az amerikai Seavey családból származott. 2012 és 2017 között az apa, Mitch Seavey vagy a fia, Dallas nyerte a trófeát.

Két éve az egyik hajtó (egész pontosan Dallas Seavey) néhány kutyájában doppingszert mutattak ki. A megvádolt versenyző azonban sikeresen tisztázta magát, azt állította, hogy szabotázs áldozata lett, így aztán nem tiltották el a versenyzéstől. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre.

A szánhúzó kutyák keserves életéről 2016-ban Sled Dogs címmel készült dokumentumfilm. A botrányok miatt korábban több szponzor is megvonta a támogatását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla