A Fehér Ház visszaadta az EU-képviselet diplomáciai státuszát

2019.03.04. 10:36

Az Egyesült Államok azonnali hatállyal visszaállítja az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát – írta az MTI Gordon Sondland, az EU mellé rendelt amerikai nagykövet hétfői bejelentése nyomán.

Levelében Sondland üdvözölte Sztavrosz Lambrinidisz kinevezését a távozó David O'Sullivan washingtoni uniós nagykövet helyére, illetve arról számolt be, hogy országa Mike Pompeo külügyminiszter utasítására visszaminősíti az EU külképviseletét állami szintre a nemzetközi szervezetek szintjéről.

„Az Európai Unió páratlanul fontos szervezet, az Egyesült Államok egyik legértékesebb partnere a globális biztonság és prosperitás garantálásában” – írta Sondland.

„Komoly erőt képvisel, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködik, a munkahelyteremtéstől és a gazdasági növekedéstől egészen a nemzetközi normák megállapításáig és a destabilizáló rezsimek ellenőrzés alatt tartásáig” – emelte ki.

„Európa biztonsága és sikeressége elválaszthatatlan az Egyesült Államok biztonságától és sikerességétől” – hangsúlyozta.

Az amerikai külügyminisztérium tavaly mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU washingtoni külképviseletét. A lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.

Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között.  • Hírek
  • Hírek