Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az EU kitiltott hét szíriai minisztert

2019.03.04. 15:39

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn felvette a szíriai kormány hét miniszterét a damaszkuszi rezsimmel és annak támogatóival szemben hozott korlátozó intézkedések hatálya alá vont személyek és szervezetek jegyzékébe, jelenti az MTI.

A testület tájékoztatása szerint az újabb szankciók alapjául a szíriai kormány összetételében nemrég végbement változások szolgáltak.

Az unió hétfői határozataival 277-re emelkedett azon személyek száma, akikkel szemben azért vezettek be utazási tilalmat, és akiknek azért fagyasztották be vagyoni eszközeiket, mert felelősek a szíriai polgári lakosság erőszakos elnyomásáért, a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói, illetve kapcsolatban állnak ilyen személyekkel.

Ezenfelül az EU a szíriai helyzetre tekintettel 72 szervezettel szemben rendelte el a vagyoni eszközök befagyasztását. A Szíriát sújtó jelenlegi uniós szankciók értelmében általánosabb szinten emellett többek között olajembargó van érvényben, kereskedelmi és beruházási korlátozások állnak fenn, a szíriai központi bank eszközei be vannak fagyasztva az EU-n belül, továbbá kiviteli korlátozás vonatkozik azokra a fegyverekre és felszerelésekre, amelyek potenciálisan belső elnyomás céljára alkalmazhatók, illetve azokra a berendezésekre és technológiákra, amelyek az internet vagy a telefonbeszélgetések ellenőrzésére és lehallgatására szolgálnak.

A szíriai helyzetre való tekintettel hozott szankciók 2011. december 1. óta vannak érvényben, és évente vizsgálják őket felül. A következő felülvizsgálatra június 1-jén kerül sor. Ahogy azt az unió 2018. áprilisi következtetéseiben hangsúlyozta: amíg folytatódik az elnyomás Szíriában, az EU folyamatosan további korlátozó intézkedéseket fog mérlegelni az országgal szemben.

Mint aláhúzták, az EU továbbra is elkötelezetten törekszik a szíriai konfliktus tartós és hiteles politikai megoldásának elősegítésére, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával és a 2012-es genfi nyilatkozattal.