László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyen lehet, hogy nem Magyarország kapja meg a csantavéri gyilkost

2019.03.04. 07:05

Hosszadalmasnak ígérkezik a Prágában szombaton elfogott D. Csaba kiadatási folyamata – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint könnyen lehet, hogy a bérgyilkossággal vádolt férfit végül nem Magyarország kapja meg, ahol életfogytiglani börtön várhat rá. Hollandia és Szerbia is bíróság elé állítaná, előbbiben 25, utóbbiban 40 év börtönre számíthat.

A vajdasági születésű férfit mindhárom országban gyilkossággal gyanúsítják. Magyarországon V. László vállalkozót ölhette meg a Szilas-pataknál, tavaly szeptemberben, Hollandiában egy horvát állampolgárral végzett.

39 éves férfinak akár több, megoldatlan ügyhöz is lehet köze Szerbiában, ahol korábban már 13 évet ült gyilkosság miatt, miután 2004-ben egy étteremben végzett Branislav Jelačić bűnözővel. 2017 februárjában szabadult, de annak az évnek az őszén újra elfogták Szarajevóban, mert a boszniai fővárosban újra ölni készült. Megint börtönbe került egy időre, de a tavaly szeptemberi, XV. kerületi gyilkosság idején már szabadon volt.

D. ellen januárban adtak ki nemzetközi körözést. Elfogásában a szerb és a magyar rendőrségi egységek, valamint mindhárom ország ügyészi szervei mellett az Interpol és az unió ügyészségi munkáját koordináló Eurojust ügyészei is segítették a cseh hatóságok munkáját.

A cseh hatóságok kiadatáskor több szempontot mérlegelnek, azt is, hol kaphat enyhébb büntetést a férfi, így elképzelhető, hogy D. végül Hollandiában áll először bíróság elé.

Nemzetközi elfogatóparancs esetében jellemzően ahhoz az országhoz kerül a gyanúsított, amelyik ország előbb adta ki a nemzetközi körözési kérelmét.

Akciót tervezett Prágában is?

Dért egy háromcsillagos szállodában fogták el, a helyszínen fegyvereket, hangtompítót, hamis igazolványokat, parókát találtak – írta a Bors. Ez akár arra is utalhat, hogy a férfi egy újabb gyilkosság végrehajtására készült a cseh fővárosban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!