Könnyen lehet, hogy nem Magyarország kapja meg a csantavéri gyilkost

2019.03.04. 07:05

Hosszadalmasnak ígérkezik a Prágában szombaton elfogott D. Csaba kiadatási folyamata – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint könnyen lehet, hogy a bérgyilkossággal vádolt férfit végül nem Magyarország kapja meg, ahol életfogytiglani börtön várhat rá. Hollandia és Szerbia is bíróság elé állítaná, előbbiben 25, utóbbiban 40 év börtönre számíthat.

A vajdasági születésű férfit mindhárom országban gyilkossággal gyanúsítják. Magyarországon V. László vállalkozót ölhette meg a Szilas-pataknál, tavaly szeptemberben, Hollandiában egy horvát állampolgárral végzett.

39 éves férfinak akár több, megoldatlan ügyhöz is lehet köze Szerbiában, ahol korábban már 13 évet ült gyilkosság miatt, miután 2004-ben egy étteremben végzett Branislav Jelačić bűnözővel. 2017 februárjában szabadult, de annak az évnek az őszén újra elfogták Szarajevóban, mert a boszniai fővárosban újra ölni készült. Megint börtönbe került egy időre, de a tavaly szeptemberi, XV. kerületi gyilkosság idején már szabadon volt.

D. ellen januárban adtak ki nemzetközi körözést. Elfogásában a szerb és a magyar rendőrségi egységek, valamint mindhárom ország ügyészi szervei mellett az Interpol és az unió ügyészségi munkáját koordináló Eurojust ügyészei is segítették a cseh hatóságok munkáját.

A cseh hatóságok kiadatáskor több szempontot mérlegelnek, azt is, hol kaphat enyhébb büntetést a férfi, így elképzelhető, hogy D. végül Hollandiában áll először bíróság elé.

Nemzetközi elfogatóparancs esetében jellemzően ahhoz az országhoz kerül a gyanúsított, amelyik ország előbb adta ki a nemzetközi körözési kérelmét.

Akciót tervezett Prágában is?

Dért egy háromcsillagos szállodában fogták el, a helyszínen fegyvereket, hangtompítót, hamis igazolványokat, parókát találtak – írta a Bors. Ez akár arra is utalhat, hogy a férfi egy újabb gyilkosság végrehajtására készült a cseh fővárosban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla