16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Orbán ultimátumot kapott Manfred Webertől

2019.03.05. 19:12 Módosítva: 2019.03.05. 20:03

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről, írta az MTI.

Manfred Weber elmondta, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

  • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.
  • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
  • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Manfred Weber szerint még ebben a hónapban világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között.

Mint mondta, tesz „egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben", de a kereszténydemokrácia értékei nem képezhetik alku tárgyát". A demokratikus elvek és a politikai stílus döntő fontosságú kérdéseiről van szó. Orbán Viktornak változtatnia kell álláspontján, és ki kell fejeznie az EPP iránti megbecsülését" – mondta.

Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat. Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek" – utalt rá a három osztrák néppárti politikus.

Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog" – idézte az APA Sebastian Kurz kancellárt. Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal politizáljon – mondta Ottmar Karas. – Ha ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást.”

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke kedden a ZDF német országos köztelevíziónak újra elmondta: a Fidesznek nincs helye az EPP tagjainak sorában. Szerinte  „aki európai ügyekben belpolitikai okok miatt hazudik, annak fel kell tennie magának a kérdést, hogy szeretne-e továbbra is az EPP-s klub tagja lenni".  Aki ilyet tesz, az nem tartozik többé ebbe a klubba.  Mint mondta, már hónapok óta jelezte, hogy az EP-választáson az EPP legnagyobb problémája” Orbán Viktor lesz.

Minden családban vannak viták, de a Fidesz hűséges tagja az Európai Néppártnak” – mondta kedden Varga Judit, a  Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a Néppárt által a Fidesznek adott ultimátumra reagálva  a Hír TV-ben. Szerinte egyébként Brüsszel álszent, az emberek azonban egyre jobban értik a magyar kormány szándékait.

Korábban már írtunk arról, hogy a Fidesz ellenzéke kisebbségben van a Néppárton belül. Ha kizárásról szóló tárgyalásra és szavazásra kerül sor, akkor valószínűbb, hogy a Fidesz pártcsaládon belül tartása mellett döntenek. A napokban a fideszes Kósa Lajos is arról beszélt, nem számítanak arra, hogy kizárják őket a Néppártból.  • Hírek
  • Hírek