Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Saját pénzén egy méter autópályát épített, hogy így tiltakozzon a moldvai vállalkozó

2019.03.05. 10:48

Saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú moldvai autópályát Stefan Mandachi vállalkozó, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méter autópálya sem épült. 

A vagyonát gyorsétkezdékkel megalapozó üzletember valódi betonalapozással, több rétegű aszfaltburkolattal, elválasztó korlátokkal és leállósávval rendelkező kétszer kétsávos útszakaszt építtetett a kelet-romániai Suceava megyében,   kolostorairól híres Voronet és Putna közötti országút közelében. A munkálatokról készült videofelvétel szerint az egy méteres sztráda mellé a óránként 130 kilométeres sebességkorlátozásra figyelmeztető táblát is kihelyezték.

Mandachi március 15-én, 15 órakor akarja felavatni az autópályát, és 15 perces demonstrációra buzdít mindenkit, aki szívügyének tekinti a romániai infrastruktúra-fejlesztés ügyét.

Szerinte Romániában évente kétezer ember hal meg közlekedési balesetben, többen, mint az 1989-es forradalomban, és számításai szerint ő maga is több mint másfél évet veszített az életéből, vagyis ennyivel többet töltött eddig autóvezetéssel az autópályák hiánya miatt.

Mandachi azt állítja magáról, hogy nem politizál, nem tagja semmilyen pártnak vagy egyesületnek, de a Hotnews.ro hírportál úgy tudja: ő pénzelte a Románia autópályákat akar feliratú óriásplakátok kihelyezését szerte az országban.

A moldvai megyéket Bukaresttel, illetve Erdéllyel összekötő A7-es és A8-as autópálya megépítéséért tavaly májusban több száz gépkocsivezető rendezett autós demonstrációt a román fővárosban. Az erősödő társadalmi elégedetlenségre alapozva a parlamenti ellenzéknek ősszel sikerült törvényt is elfogadtatnia az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya megépítéséről.