Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

TNT szivárog a belga üdülőváros tengerpartjánál

2019.03.05. 21:53

TNT szivárog a belgiumi Knokke-Heist üdülőváros partjainak közelében - közölte a Belga Királyi Természettudományi Intézet (RBINS) jelentésére hivatkozva a belga sajtó kedden. Információk szerint a fel nem robbant lőszerek az úszókra, fürdőzőkre nem veszélyesek, egy kilométerre vannak a tengerparttól, nagyjából egy méteres homokréteg alatt, írta az MTI.

Még az első világháborúban dobták a tengerbe három négyzetkilométeres területen azt a 35 ezer tonna lőszert, amiből most a tengerbe szivárog a kémiai anyag, de a koncentrációja rendkívül alacsony, alig kimutatható mennyisége mintegy 1 mikrogramm kilogrammonként.

Bár a tenger vizét folyamatosan ellenőrzik, a tengerfenék alján, homokba fúródott lőszerekből szivárgó TNT-t (Trinitrotoluol) azonban csak nemrégiben észlelték először, ami a mérési technológia javulásának köszönhető. Elképzelhető, hogy a káros anyagok nagyon kis mennyiségben ez idáig is szivároghattak.

A belga természettudományi intézet tájékoztatása szerint az ipari és katonai robbanóanyagként egyaránt elterjedt TNT mellett főként német eredetű mustárgáz és foszfor található nagy mennyiségben a térségben. A halászati, valamint a kikötési, különösen a lehorgonyzási tilalom továbbra is érvényben marad.

A belga sajtó tájékoztatása szerint az első és a második világháborúban több ország is konténerekbe zárva, tengerbe engedte a cementbe helyezett vegyi anyagokat tartalmazó, főként hadizsákmányként birtokukba került fegyvereket. Akkoriban ez tűnt a legbiztonságosabb helynek elhelyezésükre. Kiemelésükre egyelőre nincs kormányzati terv.