Trudeau a harmadik kormánytagot vesztette el a növekvő botrányban

2019.03.05. 00:02

Újabb tag távozott a kanadai kormányból Justin Trudeau szerepe miatt az SNC-Lavalin építőipari cég korrupciós ügyében.

Jane Philpott, a Kincstári Igazgatóság elnöke a Twitteren tette közzé lemondó levelét, amiben azt írta, hogy megrendült a bizalma a miniszterelnökben.

Követnem kell az alapértékeimet, az erkölcsi felelősségemet és az alkotmányos kötelességeimet

- írta Philpott, aki korábban egészségügyi miniszter volt, illetve az őslakosság ügyeivel foglalkozó tárcát vezette.

Philpott a harmadik nagy távozója Trudeau kormányának. Wilson-Raybould korábbi igazságügy-, jelenlegi veteránügyi miniszter tanúvallomását követően ugyanis Trudeau régi szövetségese, barátja és tanácsadója, Gerald Butts is lemondott.

Wilson-Raybould azzal robbantotta ki a botrányt, hogy elmondta a parlament igazságügyi bizottságának, Justin Trudeau megkereste őt, amikor még igazságügy-miniszter volt, és komoly nyomást gyakorolt rá, hogy próbáljon peren kívüli megoldást találni az óriáscég korrupciós ügyében.

Az SNC-Lavalin 201 és 2011 között fizetett le líbiai tisztviselőket, nagyjából 1 milliárd forintnyi dollár segítségével.

A gyanú szerint a kanadai miniszterelnököt nem anyagi, hanem politikai haszonszerzés motiválta, tette pedig Wilson-Raybould szerint nem törvénytelen volt, hanem helytelen. Trudeau mindenképpen el akarta kerülni, hogy a cég csődbe menjen, és ezáltal állások ezrei szűnjenek meg, ami jelentős szavazatvesztéssel járna számára az októberi választásokon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét