Megőrzik agyhalott fiuk spermáját, hogy fennmaradjon a családi vérvonal

2019.03.07. 14:53

Egy amerikai bíróság a szülők kérésére engedélyt adott arra, hogy mesterséges megtermékenyítéshez spermát vegyenek fiuktól, az amerikai West Point katonai akadémia 21 éves hallgatójától, aki síbalesetben halt meg, írja az MTI.

Peter Zhura egy másik síelő talált rá az akadémia sípályáján február 23-án, azonnal kórházba szállították, ahol az orvosok megállapították, hogy gerincvelője súlyosan sérült. Három nappal később agyhalottnak nyilvánították.

A fiú Kaliforniában élő szülei pénteken azzal a kéréssel fordult bírósághoz, engedélyezzék, hogy a kórházban spermát vegyenek a fiútól, hogy a családi vérvonal fennmaradhasson, megőrizhessék emlékét.

Szülei szerint fiuk mindig egy farmon akart élni, lovakat akart tenyészteni, és sok gyermeket szeretett volna. Peter ráadásul a család egyetlen fiúgyermeke, mivel nagybátyjainak Kína egy gyermek politikája miatt csak egy-egy lányuk van.

Ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy teljesítsük Peter óhaját és megőrizzük örökségét

– mondták a szülők.

A westchesteri orvosközpont hajlandó volt teljesíteni a szülők kérését, de csak bírói engedéllyel. A szervdonor fiút mesterségesen életben tartották szervkivételre, amelyet múlt pénteken terveztek elvégezni, ezért a szülőket szorította az idő. Ám a New York-i Legfelső Bíróság bírája két óra alatt mérlegelte a kérést, és ideiglenesen megadta az engedélyt.

A bírói döntés értelmében spermabankban vagy a család által választott más hasonló intézményben kell őrizni a spermát addig, amíg a bíróság nem hozza meg végső döntését az ügyben.

A reprodukciós egészséggel foglalkozó amerikai orvostársaság tavaly etikai állásfoglalást adott ki az ilyen esetekre. Véleményük szerint a procedúra csak akkor indokolt, ha írásos dokumentum igazolja, hogy az elhunytnak ez volt az akarata. Ennek hiányában – és ha az elhunytnak nincs őt túlélő házastársa – a testület szerint aggasztó az ilyen eljárás.

2007-ben egy iowai bíróság egy motorbalesetben elhunyt férfi szülei kérésére engedélyezte a spermavételt későbbi mesterséges megtermékenyítés céljából.  • Hírek
  • Hírek