János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump volt ügyvédje elnöki kegyelem lehetőségéről tárgyalt

2019.03.07. 21:44

A elnöki kegyelem lehetőségeiről tárgyalt Donald Trump jogi tanácsadóinak csapatával az elnök volt ügyvédje, Michael Cohen, írja a The Wall Street Journal. Ez nem sokkal azelőtt történt még mielőtt az elnök ellen vallott volna.

A lap információi szerint Cohen ügyvédein keresztül próbált egyezkedni. Még tavaly tavasszal bízta meg Stephen Ryan ügyvédet, hogy vegye fel a kapcsolatot Donald Trump személyes ügyvédjeivel. Ez pár héttel azt követően történt, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai az irodájában és a lakhelyén iratokat foglaltak le. 

Az elnök ügyvédei, köztük Jay Sekulow, Rudy Giuliani és Joanna Hendon nemet mondtak a felvetésre, de a The Wall Street Journal információi szerint Giuliani állítólag nyitva hagyta a lehetőséget egy esetleges későbbi elnöki kegyelemre. 

Lanny Davis, Cohen egyik ügyvédje a lapnak megerősítette, hogy védence igenis nyitott volt arra, hogy előzetes egyeztetések után kegyelmet kérjen az elnöktől. Davist az eredménytelen egyeztetések után szerződtette Cohen, és ezt követően kezdte azt nyilatkozni, hogy nem az elnöknek tartozik lojalitással, hanem elsődlegesen a családjának, majd az országnak.

Ugyanakkor az időközben az ügyvédi kamarából is kizárt Michael Cohen a múlt héten a képviselőház egyik bizottsági meghallgatásán azt nyilatkozta: "soha nem kértem és nem is fogadnék el kegyelmet Trump úrtól". 

Cohennak szerdán kellett volna megkezdenie hároméves börtönbüntetését, amelyet nyolc rendbeli bűncselekményért, köztük banki- és adócsalásokért, a hatóságok félrevezetéséért szabtak ki rá. Szerdán azonban zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen vett részt Adam Schiff demokrata párti politikussal, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetőjével.

Sajtóhírek szerint a Trump-vállalat korábban Moszkvában tervezett felhőkarcolójára vonatkozó dokumentumot adott át Schiffnek. Cohen egyébként csütörtökön bejelentette: pert indít Donald Trump vállalata ellen, mert a cég nem fizetett ki neki egyes járandóságokat. 

A hírszerzési bizottság közben beidézteazt a Christopher Steele volt brit hírszerzőt, aki a 2016-os választási kampány idején a demokraták megbízásából dossziét állított össze Trumpról. E dosszié állításai alapján indították meg a Trump-kampánycsapat munkatársainak oroszokkal történt állítólagos összejátszásával kapcsolatos vizsgálatokat.

A dossziéban foglaltakról időközben kiderült, hogy hamis állításokat tartalmaz, noha valódiságukat többek között James Clapper, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt igazgatója a kongresszus előtt is megerősítette. Clapper ezzel kapcsolatban azt mondta, nem szándékosan vezette félre a kongresszust, csak egyszerűen nem értette pontosan a törvényhozók vonatkozó kérdéseit.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!