Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Majdnem egész Venezuelában áramszünet volt

000 1EC78Y
2019.03.08. 05:39

Áram nélkül maradt csütörtök késő délutántól Venezuela nagy része. A szolgáltató hatóságok állítása szerint szabotázs az áramszünetet.

A kimaradás a munkaidő végeztével kezdődött, a főváros utcáin tömeg hömpölygött, ugyanis leállt a metróhálózat, buszból pedig túl kevés van a tömegközlekedésben. Sokan arról panaszkodtak, hogy órákon át gyalogolhatnak otthonukig. 

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a kormányt támogató tisztségviselők gyakran hibáztatják a politikai ellenzéket a kimaradásokért, az ellenzék viszont a korrupciót és a karbantartás hiányát emlegeti az áramszolgáltatás megbízhatatlanságának okaként. 

Venezuelában rendszeresek az áramszünetek, de a most csütörtöki jóval kiterjedtebb volt - csaknem az egész országot érintette -, mint a már szinte megszokott kimaradások.

Az amerikai imperializmust okolta a csaknem egész Venezuelára kiterjedő többórás áramszünetért csütörtökön Nicolás Maduro, az ország elnöke.

Az imperialisták voltak 

Meghiúsítottuk az amerikai imperializmus vezette áramháborút - írta Nicolás Maduro, az ország elnöke twitteren a történtekre. 

 "Senki és semmi nem győzheti le Bolívar és Chávez népét! Hazafiak, egyesüljetek!" - szólított fel a venezuelai államfő, a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjére, Simón Bolívarra, illetve elődjére, Hugo Chávez néhai venezuelai elnökre utalva.

"A venezuelai embereket sújtó áramszünet és pusztítás oka nem az Egyesült Államok" - hangsúlyozta ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közösségi médiában. 

(MTI)

(Borítókép: Chacao környéke az áramszünet idején Caracasban 2019-március 7-én. Fotó: Matias Delacroix / AFP)