Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Felgyújtották és kifosztották a tüntetők Algéria legrégibb múzeumát

2019.03.10. 16:41 Módosítva: 2019.03.10. 16:41

A pénteki kormányellenes tüntetések idején felgyújtották és fosztogatták Algéria legrégibb múzeumát, az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot - írja az MTI.

Az ország kulturális minisztériumának közleménye szerint az utcán zajló tömegtüntetést használták ki "bűnözők" arra, hogy észrevétlenül bejussanak az épületbe, ahol

kifosztották a múzeumi szárnyak egy részét, kiállítási tárgyakat loptak el, irodákat gyújtottak fel, dokumentumokat, köztük leltári nyilvántartásokat semmisítettek meg. 

A minisztérium szerint csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy sikerült megakadályozni a tűz átterjedését az adminisztrációs helyiségekről a kiállítótermekre. A közlemény szerint sikerült visszaszerezni egy szablyát a francia hódítással szembeni ellenállás korából, a 19. század első feléből. 

A francia uralom (1830-1962) idején, 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel. A minisztérium a történelmi örökség elleni bűncselekménynek nevezte a múzeum megtámadását. 

Már az egy héttel korábbi, március 1-jei tüntetés alkalmával is megpróbáltak bűnözők behatolni a múzeumba, de akkor nem jártak sikerrel. A támadások nyomán megerősítették a biztonságot az épület körül, ami az elnöki székhelyhez vezető sugárút egyik kereszteződésében áll. 

Abdul-Azíz Buteflika hivatalban lévő elnök elleni tiltakozások február közepe óta tartanak, amikor az idős és beteg, az országot 1999 óta irányító politikus bejelentette, hogy az áprilisi választásokon újra indulni akar az elnöki tisztségért.