Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Hollandiában tízezrek tüntettek a tisztességes klímapolitikáért

2019.03.10. 22:13

Tízezrek tüntettek vasárnap Amszterdamban, tisztességes klímapolitikát követelve a holland kormánytól.

Az eseményt szervező "Föld Barátai" nevű nemzetközi környezetvédelmi hálózat hollandiai ágának a szakadó eső ellenére körülbelül 40 ezer embert sikerült mozgósítania a tüntetésre, melyen a Greenpeace és a holland szakszervezeti szövetség is képviseltette magát.

A résztvevők felszólították a hágai kormányt, hogy méltányosan ossza el az éghajlatváltozás elleni fellépés költségeit, és mozdítsa elő a korszerű zöld gazdaságot, amely magában foglalja "a szennyező fizet" elvét is. Több szónok is emlékeztetett arra a tényre, hogy Hollandiát különösen fenyegeti az éghajlatváltozás egyik legfeltűnőbb jelensége, az óceánok vízszintjének emelkedése. Heleen de Coninck, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) tudósa arra figyelmeztetett: 

A holland védőgátakat nem a jégsapkák olvadása miatt tartósan emelkedő tengerszinthez tervezték.

De a tudós azzal biztatta a tömeget, hogy "még mindig elérhetjük, hogy a Föld csak másfél fokot melegedjen kettő helyett". Ezzel Heleen de Coninck arra a 2015-ös párizsi klímaegyezményen megfogalmazott célkitűzésre utalt, miszerint 2100-ig 2 Celsius-fokon belül kéne tartani a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest, és a kívánatos cél a másfél fok lenne.

(MTI)