Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer orosz tüntetett azért, hogy Putyin ne kapcsolhassa le az internetet

2019.03.10. 19:36

Ezrek tüntettek vasárnap Oroszország több városában az ellen a törvénytervezet ellen, ami azt célozza, hogy egy válsághelyzet esetén az országot lekapcsolhatnák a globális internethálózatról.

000 1EF9J6
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

A tüntetést Oroszország Libertariánus Pártja (LPR) szervezte, és csak Moszkvában a különböző becslések alapján 6500 és 15 ezer között volt a résztvevők száma. A tüntetés annál is komolyabb fegyvertény, mivel az OVD-Info civil szervezet szerint a rendőrség őrizetbe vett az eseményt előkészítő 16 aktivistát, az esemény után pedig további 13 embert.

A fővárosi tüntetők a Szaharov sugárúton gyűltek össze, a rendőrség elkerítette a környéket. A szervezők beszédeket mondtak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint például

El a kezekkel az internettől!

A moszkvaihoz hasonló megmozdulásokat tartottak Voronyezsben és a távol-keleti Habarovszkban is. Szentpéterváron egy maréknyi aktivista vonult az utcára, ez a megmozdulás azonban az előzőekkel szemben nem kapott rendőrségi engedélyt.

Ahogy arról mi is írtunk, az orosz parlament március 13-án tárgyalja második olvasatban azt a törvénytervezetet, amely szigorúbb internetszabályozást irányoz elő azzal a céllal, hogy - törvényhozók indoklása szerint - "megakadályozza a külföldi beavatkozást". Ennek értelmében például Oroszországot lekapcsolhatják a globális internethálózatról válsághelyzetekben, vagy például egy kibertámadás esetén.

Egyes orosz médiumok egy "online vasfüggönyhöz" hasonlítják a javaslatot, amelyet bírálói szerint az eltérő vélemények elhallgattatására használhatnak fel.

(MTI)