Kövér és Kósa is részvéttáviratot küldött az etióp repülőgép-szerencsétlenség miatt

2019-03-11T080033Z 268751657 RC1FE79C1310 RTRMADP 3 ETHIOPIA-AIR
2019.03.11. 19:10 Módosítva: 2019.03.11. 21:50

Ahogy arról beszámoltunk, lezuhant az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737 MAX 8-asa, fedélzetén 149 utassal és 8 fős személyzettel. Mint kiderült, mind a 157 ember meghalt. A gép Addisz Abebából tartott Nairobiba, ám a felszállást követően nem sokkal a gép lezuhant.

Kövér László házelnök hétfőn táviratban nyilvánított részvétet Justin Muturi kenyai házelnöknek, Tagese Chafo etióp házelnöknek, valamint George J. Fureynak, a Kanadai Parlament Szenátusa elnökének és Geoff Regannek, a Kanadai Parlament Képviselőház elnökének, írja az MTI.

A kenyai házelnöknek szóló levelében Kövér László azt írta: mély sajnálattal értesült az Addisz-Abebából Nairobiba tartó repülőgép katasztrófájáról, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A nehéz időkben az áldozatokkal és családjukkal vagyunk, írta.

Tagese Chafo etióp házelnöknek azt írta, mély megrendüléssel értesült az etióp repülőgép katasztrófájáról. A házelnök maga és a magyar emberek nevében is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megragadta az alkalmat, hogy kifejezze nagyrabecsülését kollégája felé és biztosította arról, hogy Magyarország továbbra is a két ország kapcsolatainak bővítésére törekszik. Kövér a kanadai kollégáinak azt írta: „osztozunk a hozzátartozók gyászában”.

Ahogy arról szintén beszámoltunk, a baleset áldozatai között volt egy szlovák politikus felesége, fia és lánya is. Anton Hrnko, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, parlamenti képviselő a Facebookon jelentette be: „Mély fájdalommal tudatom mindenkivel, hogy drága feleségem Blanka, fiam Martin és lányom Michala a kora reggeli órákban elhunytak az addisz-abebai légi katasztrófában. Akik ismerték őket, emlékezzenek rájuk egy perc csönddel!”

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke hétfőn táviratban fejezte ki részvétét Anton Hrnkónak, a Szlovák Parlament Védelmi bizottsága elnökének, írja az MTI.

Kósa Lajos szlovák kollégájának írt levelében úgy fogalmazott: „egy ilyen felfoghatatlan és váratlan sorscsapással megbékélni szinte lehetetlen, mert minden emberi érvelést meghalad”.

A Nairobiba induló gép röviddel felszállás után zuhant le vasárnap Addisz-Abebától 45 kilométerre, Bishoftu település térségében, fedélzetén a 8 tagú személyzettel és a több mint 30 országból származó 149 utassal. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.

Az eddigi közlések szerint az áldozatok között 32 kenyai, 18 kanadai, 9 etióp, 8 olasz, 8 kínai, 8 amerikai, 7 brit, 7 francia, 6 egyiptomi, 5 holland, 4 indiai, 4 szlovák, 3 osztrák, 3 svéd, 3 orosz, 2 izraeli, 2 marokkói, 2 lengyel, 2 spanyol, valamint 1-1 belga, dzsibuti, indonéz, ír, mozambiki, nepáli, nigériai, norvég, ruandai, szaúd-arábiai, szerb, szlovén, szomáliai, szudáni, togói, ugandai és jemeni állampolgár van.

(Borítókép: Az Ethiopian Airlines Nairobiba induló repülőgépének roncsai  2019. március 11-én. Fotó: Tiksa Negeri / Reuters) 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport