Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Szelfizés buktatta le a kölni zaklatásokért elítélt 3 férfit

GettyImages-503609250
2019.03.11. 18:55 Módosítva: 2019.03.11. 21:35

Három embert ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt a 2015 szilveszterén történt kölni támadások ügyében – írja az MTI.    

A német Spiegel hétfőn közölt egy elemzést a kölni újévi zaklatások óta eltelt idő nyomozati anyagából. Ebből kiderült, hogy

  • több mint három év alatt mindössze három embert ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt;
  • 1304 feljelentést tettek a történtek miatt;
  • 661 nő esett szexuális bűncselekmény áldozatává.
  • Az ügyészség 290 feltételezett elkövetőt azonosított, de csak 43 eljárást tudott indítani, amelyek révén 52 személy ellen emeltek vádat.
  • A legnagyobb csoportokat az algériaiak, a marokkóiak és az irakiak alkották, 17, 16, illetve 7 fővel.
  • A 43 eljárás közül hatot leállítottak, mert nem lehetett megállapítani a feltételezett elkövető tartózkodási helyét.
  • A befejezett 37 eljárásban 32 embert ítéltek el, de a legtöbb esetben nem szexuális bűncselekmény, hanem lopás, rablás vagy orgazdaság miatt.
  • A legsúlyosabb büntetést, egy év és 11 hónap szabadságvesztést egy 30 éves algériai férfira szabták ki rablás miatt.
  • Szexuális bűncselekményért csak három embert ítéltek el, és közülük ketten csupán felfüggesztett büntetést kaptak.

Angela Merkel kancellár 2016 januárjában kemény választ ígért a támadásokra, és hogy az elkövetőket származásukra, hátterükre tekintet nélkül meg kell büntetni.

Bár a kölni rendőrség haladéktalanul megalakított egy nyomozócsoportot, és munkájukat még a brit rendőrség, a Scotland Yard videóelemző specialistái is segítették, a szakértők kezdettől fogva igen borúlátóan ítélték meg a nyomozás sikerének esélyét.

A három elítéltre is csak azért sikerült rábizonyítani a bűncselekményt, mert a támadás előtt szelfit készítettek magukról és áldozatukról, így lehetett őket azonosítani. Sok további esetben viszont az áldozatok nem tudták egyértelműen felismerni azokat, akik molesztálták őket. 

Kölnben és több más német nagyvárosban 2015 szilveszterének éjjelén tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők többnyire észak-afrikai férfiak voltak, csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.

(Borítókép: A kölni pályaudvar előtti tér 2016. januárban. Fotó: Sascha Schuermann / Getty Images)