Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Trump jóval kevesebbet költene környezetvédelemre

2019.03.11. 22:23

Az amerikai elnök megküldte a kongresszusnak hétfőn a 2020-as pénzügyi év költségvetésének tervezetét, amelynek alapján jelentősen növelné a katonai kiadásokat, miközben más területeken jelentősen megnyirbálná a költségeket. 

A rekordnagyságú, 4700 milliárd dolláros kiadásokkal számoló költségvetési terv szerint a katonai kiadásokat mintegy 5 százalékkal 750 milliárd dollárra emelnék, míg például a jóléti, egészségügyi, környezetvédelmi és más szövetségi programokra szánt forrásokat csökkentenék.

A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a környezetvédelmi ügynökség költségvetési támogatását csökkentenék, a külügyminisztérium 23 százalékkal, a város- és lakásfejlesztési minisztérium pedig 16 százalékkal kapnak kevesebb pénzt. (Arról, hogy Trump mit gondol a környezetvédelemről, itt írtunk bővebben.)

Ugyanakkor az amerikai-mexikói határon építendő falra valóban 8,6 milliárd dollárt kért az elnök, ahogy az már korábban is kiszivárgott a sajtóban.

A várakozások szerint a kongresszus nagy többséggel utasítja majd el a költségvetési javaslatot.

Az új költségvetési javaslat arról tanúskodik, hogy a Fehér Ház nem törekszik az egyensúly megteremtésére Donald Trump elnökségének ideje alatt, hanem a következő 15 év alatt fokozatosan faragná le a deficitet - írta az MTI. A deficit bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya nőtt az utóbbi két év alatt, és a 2018-as pénzügyi évben már csaknem 4 százalékra rúgott. Az idei és a következő három költségvetési évben is a költségvetési hiány meghaladja az ezermilliárd dollárt, miközben az államadósság a közelmúltban már elérte a rekordnagyságú 22 ezer milliárd dollárt.

A 2020-as pénzügyi évben a deficit várhatóan eléri az 1100 milliárd dollárt, ami az utóbbi egy évtized legnagyobb értéke lenne. A Fehér Ház arra számít, hogy az adócsökkentések által is támogatott erőteljes gazdasági növekedés révén mérsékelni tudja a hiányt. Közgazdászok viszont arra figyelmeztetnek, hogy az adócsökkentések hatása kifut, és a következő években lassul a gazdasági növekedés.

A Fehér Ház költségvetési javaslata optimista forgatókönyvre alapoz. Eszerint a tavalyi naptári évben elért 2,9 százalék után idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal, a következő négy évben pedig egyaránt 3,0 százalékkal növekszik a gazdaság. A fogyasztói árak a tavalyi 2,5 százalék után idén 2,1 százalékkal, a következő öt évben egyaránt 2,3 százalékkal emelkednek. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,9 százalékról 3,6 százalékra csökken idén, jövőre is ezen a szinten marad, majd 2021-től emelkedni kezd és 2024-re 4,1 százalékra nő.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a múlt héten közzétett előrejelzésében azt jósolta, hogy az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi 2,9 százalékról idén 2,6 százalékra, jövőre pedig 2,2 százalékra mérséklődhet. A Nemzetközi Valutaalap elemzői pedig úgy számoltak, hogy az amerikai gazdaság idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 1,8 százalékkal növekedhet. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az idei évre 2,3 százalékos, 2020-ra 2,0 százalékos, 2021-re pedig 1,8 százalékos GDP-növekedést vár.