Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A demokraták vezetője nem akar impeachmentet Trump ellen

2019.03.12. 05:43

Ellenzi a Donald Trump elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás megindítását Nancy Pelosi – írta az MTI a demokrata párti házelnök által a Washington Postnak adott interjúja nyomán.

A lap internetes oldalán helyi idő szerint még hétfőn megjelent interjúban az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb demokrata párti politikusa úgy fogalmazott: Donald Trump szerinte ugyan nem alkalmas elnöknek - sem "etikailag", sem pedig "intellektuálisan" -, de az impeachment (alkotmányos úton történő felmentés) eljárásának megindítása jelenleg túlságosan is megosztaná az amerikai társadalmat.

Donald Trump "nem ér annyit", hogy megindítsák ellene az eljárást, mondta Pelosi.

A házelnök szerint Trump jól jön a demokratáknak: az elnök "nagyszerűen mozgósítja" a demokrata szavazókat "és ez jó Amerikának".

Leszögezte, hogy nem ért egyet egyes demokrata párti törvényhozókkal, akik az elnök elmozdítását sürgetik, mert szerinte, ha nincs megfelelő ok, elsöprő bizonyíték és kétpárti egyetértés, akkor az eljárás megindítása túlságosan is megosztaná az országot. "Nem hiszem, hogy ezen az úton kell elindulnunk" - szögezte le.

A házelnök hangsúlyozta, hogy meglátása szerint az amerikai demokrácia alapjai erősek, az intézmények nincsenek válságban, és a kihívásokkal a politikusok képesek megküzdeni. "De két Trump-ciklussal talán nem" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ő és pártja mindent megtesz majd azért, hogy Donald Trumpot ne válasszák újra.

A Demokrata Pártban - elsősorban a törvényhozásba újonnan beválasztott fiatalabb politikusok körében - többen felvetették már Trump alkotmányos elmozdításának ügyét. Rachida Tlaib michigani törvényhozó például már a képviselői eskütétel után tartott összejövetelén azt ígérte híveinek, hogy Donald Trumpot eltávolítják a hivatalából. A kérdés megosztja a Demokrata Pártot. Nancy Pelosi először fejtette ki nyilvánosan is az álláspontját, azzal érvelve, hogy egy ilyen eljárás megindításához tények kellenek és nem politikai megfontolások.