Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Jogtalanul vett fel uniós pénzeket, felfüggesztették Le Pen mentelmi jogát

2019.03.12. 14:30
Az asszisztensei után jogtalanul felvett uniós pénzek ügyében is felfüggesztette Jean-Marie Le Pen francia képviselő mentelmi jogát az Európai Parlament (EP) kedden, írja az MTI. A francia radikális jobboldali Nemzeti Összefogás elődpártját, a Nemzeti Frontot évtizeden keresztül vezető politikus nem volt jelen a szavazáson a strasbourgi plenáris ülésen.

Jean-Marie Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését a párizsi regionális bíróság indítványozta. A képviselőt hűtlen kezeléssel, annak leplezésével, bűnszövetség tagjaként elkövetett csalással, hamisítással és hamisított okiratokkal való visszaéléssel, valamint színlelt foglalkoztatással vádolják.

Az EP-határozatban kiemelték, a vizsgálat szerint a párt pénzt kívánt megtakarítani azzal, hogy alkalmazottait az Európai Parlamenten keresztül veszi fel, de úgy tűnik, hogy

nyolc alkalmazott EP-asszisztensi munkát gyakorlatilag egyáltalán nem, vagy csak teljes munkaideje nagyon kis részében végzett,

fogalmaz az MTI. A vádak szerint a Nemzeti Front munkatársai egy részét EU-forrásokból finanszírozta, parlamenti szerződést kötve olyanokkal, akik valójában a pártnak dolgoztak. A francia párt fiktív foglalkoztatással összesen mintegy 7 millió euró uniós pénzre tehetett szert jogtalanul.

Le Pen a mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó megjelenni sem a nyomozók, sem a bíróság előtt, márpedig meghallgatását szükségesnek tartják a hatóságok. Ugyanebben az ügyben a Nemzeti Összefogás politikusa, Dominique Bilde mentelmi jogát is felfüggesztette kedden az EP.

A képviselő mentelmi jogát korábban már három másik ügyben is felfüggesztette az Európai Parlament, egyebek mellett azután, hogy a rasszista megjegyzései miatt többször is elítélt Le Pen 2014-ben nagy nyilvánosság előtt ismét antiszemita kijelentéseket tett.