Erdogan gyerekgyilkosnak és tolvajnak nevezte Netanjahut

2019.03.13. 15:10

Recep Tayyip Erdogan keményen beszólt az izraeli kormányfőnek egy választási rendezvényen. A török elnök az "Izraelt irányító tolvajnak" nevezte Benjamin Netanjahut, utalva ezzel az izraeli miniszterelnököt érintő korrupciós ügyekre, amelyekről itt írtunk bővebben. Az MTI tudósítása szerint Erdogan azt is hozzátette, hogy Netanjahu "egy zsarnok, aki hétéves palesztin kisgyerekeket mészárol le".

Néhány nappal korábban Erdogan elnök szóvivője nyílt rasszizmussal vádolta meg Netanjahut mert az izraeli kormányfő még vasárnap azt mondta, Izrael nem minden polgárának az állama, hanem csakis a zsidó népé.

Netanjahu erre azzal vágott vissza, hogy diktátornak nevezte a török államfőt, és bírálta Törökországot amiatt, hogy úgy kritizálja az izraeli demokráciát, hogy közben maga tömegével zár rács mögé újságírókat és bírókat.

A szerdai ankarai rendezvényen Erdogan kitért a jeruzsálemi (a zsidók által Templom-hegynek nevezett) Mecsetek terén történt legutóbbi keddi incidensre is. "Mi nem provokálunk. Mi soha nem nyomtunk el egyetlen zsidót sem ebben az országban, és soha nem tettük azt egy zsinagógával sem, amit ők tesznek (a Mecsetek terén)" - mondta a török elnök.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Fotó: Murad Sezer

A konfliktusnak három érdekessége van. Erdogan és Netanjahu is jobboldali, konzervatív politikusnak vallja magát. Mindketten jóban vannak Orbán Viktorral. Mindkét országban hamarosan választások lesznek  • Bérelnék
  • Bankszámla