A Kim Dzsongun féltestvérének meggyilkolása miatt elfogott vietnámi nőt nem engedték el

2019.03.14. 08:45

Elutasította a malajziai ügyészség az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsongnam ellen két éve Kuala Lumpurban elkövetett mérgezéses merénylet ügyében őrizetben tartott vietnámi nő szabadon bocsátási kérelmét, jelentették malajziai bírósági források.

Mohamad Iskandar Ahmad főügyész megerősítette, hogy tovább folyik az eljárás a 30 éves Doan Thi Huong ellen. A nő egyik ügyvédje újságíróknak azt mondta, a döntés lesújtotta őket, „nem vet jó fényt a maláj igazságszolgáltatásra". A vietnami kormány előző nap felszólította Kuala Lumpurt: igazságos ítéletet hozzon Huong ügyében, és engedje szabadon a nőt.

A bíróság Huong legközelebbi meghallgatását április 1-jére tűzte ki, az indoklás szerint azért, hogy addig orvosi kezelést kaphasson.

Az ügyészség hétfőn vonta vissza a gyilkosság vádját a másik gyanúsított, az indonéziai Siti Aisyah esetében. Siti Aisyah azóta már hazatért Indonéziába.

A két nő korábban azt állította, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás televíziós játék felvételén vesznek részt, nem állt szándékukban megölni Kim Dzsongnamot. Ők maradtak a gyilkosság egyedüli gyanúsítottjai, miután az ügy négy észak-koreai gyanúsítottja nem sokkal Kim Dzsongnam megölése után elhagyta Malajziát.

Feltételezések szerint a gyilkosságra a phenjani vezetés adhatott utasítást. Az ügy miatt mélypontra süllyedtek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg, írja az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport