Ivó, Milán
EUR 384,62 Ft
USD 363,10 Ft
5 °C
26 °C

Kurz: Ha elfordul az EU a Nyugat-Balkántól, harmadik országok töltik be a vákumot

2019.03.14. 17:45

Európa a 20. század talán legnagyobb vívmányaként a liberális jogállam és a szabad demokrácia kontinense lett, de több újító szellemre és bátorságra van szüksége, az Európai Uniót (EU) pedig a "kevesebbet hatékonyabban" elv alapján kell továbbfejlesztenie - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár az EU reformjáról szóló írásában. 

Az Európai Néppárthoz tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke szerint tudatosítani kell, hogy

nem magától értetődő az a biztonság, véleményszabadság, jogállamiság és jólét, amelyben élünk.

Az Emmanuel Macron francia államfő javaslatára válaszoló, a Die Welt csütörtöki számában közölt írás fontosabb megállapításai közé tartozik, hogy

  • Az EU-t körülvevő világban a gazdasági, technológiai fejlődés rohamtempóban halad előre, a gazdasági verseny pedig egyre inkább globális szintű.
  • A "szabadság és a demokrácia standardjait" továbbra is Európa határozza meg, de "az innovációban és a növekedésben már nem vagyunk mérvadók"
  •  Kína "szuperhatalommá" és a világ első számú gazdaságává emelkedik, de "egészen más társadalmi modellt" követ, mint Európa, és egy sor kisebb ország, köztük Szingapúr és Izrael olyan iramban fejlődik, amely régóta nem tapasztalható Európában.
  • A világrend alapvető átalakuláson megy keresztül, ami nagy kihívás elé állítja Európát, de "gyakran úgy tűnik, hogy a változásokat csak közömbösen tudomásul vesszük, (...) jóllakottak, önelégültek és lomhák vagyunk, és sajnos gyakran nincs már meg bennünk az akarat, hogy élenjárók legyünk" 
  • "Ha elveszítjük versenyképességünket, kockáztatjuk jólétünket és szociális hálónkat, társadalmunk két alappillérét". Ebben a helyzetben nem "utópikusnak tűnő" EU-s szintű minimálbér bevezetésével vagy új hivatalok kiépítésével kell foglalkozni 

A kancellár szerint Inkább az újító szellem, az innováció erősítésére kellene törekedni, így az autóiparban, a munkahelyek szempontjából az európai gazdaság egyik legfontosabb ágazatában gondoskodni kell arról, hogy ugyanúgy meglegyen az elektromos autók és az akkumulátorok fejlesztéséhez szükséges tudás, mint a belső égésű motorok esetében, mert ha ezzel a tudással csak Ázsia rendelkezik, a munkahelyek is oda vándorolnak.

Kurz kiemelte, hogy az EU működését abba az irányba kell terelni, hogy legyen kevesebb szabály, de azok legyenek betartva. A költségvetési politikában, a menekültügyet szabályozó dublini megállapodással összefüggésben, vagy éppen a jogállamiságot illetően a túl sok kivétel a hitelességet, és a biztonságos működést is aláássa. 

Sebastian Kurz arról is írt, hogy az EU nem fordulhat el a Nyugat-Balkántól, különben "vákum keletkezik, amelyet harmadik országok, például Kína, Oroszország vagy Törökország tölt majd be". A nyugat-balkáni országok elkötelezettek az EU értékei iránt, és a térség stabilitása az EU alapvető érdeke. 

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás