Óriási olajfolt tart a francia partok felé

K EPA20190314149
2019.03.14. 14:58 Módosítva: 2019.03.14. 16:44

Egy több mint tíz kilométer hosszú és egy kilométer széles olajfolt tartott csütörtökön a francia partok felé egy napokkal korábban elsüllyedt olasz teherhajó felől, ami 2200 tonna olajat szállított. A 365 konténer közül 45-ben voltak veszélyesnek minősülő anyagok, valamint 2 ezer gépjármű is volt a hajón.

A francia tengeri mentők vasárnap este nyolc óra körül kapták a riasztást a tengeri mentés római központjától, hogy a Hamburgból Casablancába tartó Grand America nevű, 214 méter hosszú teherhajó segítséget kér. A hajó kapitánya előtte azt jelentette, hogy tűz ütött ki a fedélzeten, miközben 262 kilométerre délnyugatra voltak Penmarch francia tengerparti várostól. A 26 fős legénységet a francia hatóságok hétfő hajnalban kimentették, a hajó viszont a partoktól 333 kilométerre kedden elsüllyedt, és most 4600 méter mélyen van.

A tengeri prefektúra szerda este jelezte, hogy a felderítő repülések olajszennyezést észleltek a Grand America hajótörésének helyszínén. Az olajfolt La Rochelle magasságában, 200 kilométerre a francia partoktól terült el, és

AZ ELŐREJELZÉSEK SZERINT VASÁRNAP VAGY HÉTFŐN ÉRHET EL KÖZVETLEN A PARTOKHOZ.

Jean-Louis Lozier tengeri prefektus a breton kikötővárosból, Brestből a helyszínre vezényelte az Argonaute nevű, környezetszennyezési elhárításra specializálódott hajóját, valamint az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség (EMSA) segítségét is kérte a szennyezés elhárításában. Az érintett tengeri szakaszon jelenleg 4-6 méter magas hullámok tombolnak.

Francia környezetvédő szervezetek feljelentést tettek a bresti bíróságon környezetszennyezés miatt. Szerintük a tenger mélyére süllyedt 2 ezer jármű több száz tonna mérgező anyagot tartalmaz a halakban és tengeri emlősökben gazdag francia tengeri területen. A francia környezetvédelmi minisztérium jelezte, hogy az ügyészség megindította az eljárást, és felszólította a hajó tulajdonosát, hogy minden szükséges intézkedést tegyen meg a környezetszennyezés elkerülésére, írja az MTI.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás