Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Oroszország is kitiltotta a Boeing 737 MAX-eket

2019.03.14. 13:48

Oroszország is csatlakozott azokhoz az államokhoz, amik kitiltották légterükből a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusú utasszállító repülőgépeket - jelentette az MTI. A nemzetközi légügyi értesítési rendszeren (NOTAM) keresztül tájékoztatást adtak ki az oroszok, hogy további értesítésig a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusoknak tilos használniuk az orosz légteret.

A tilalomnak nem szabtak időbeli korlátot, feloldása az orosz hatóság további döntésétől függ, amit az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA), valamint a Boeing repülőgépgyártó vállalat által közzétett irányelvek és közlemények tanulmányozása után fog meghozni.

Szerdán Kanadán kívül Ukrajna, Irak, Brunei, Szerbia, Üzbegisztán és Grúzia is kitiltotta a típust az ország légteréből. Kedden több európai ország után, elővigyázatosságra hivatkozva az unió repülési szerve, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is kitiltotta az unió teljes területéről a Boeing 737 MAX-eket.

Az Ethiopian Airlines ET302-es, Addisz Abeba-Nairobi járatát teljesítő Boeing 737-ese vasárnap zuhant le, 6 perccel a felszállás után. A tragédiát senki nem élte túl, 157-en vesztették életüket. A hatóságok már megtalálták a gép feketedobozait, Európába szállítják őket, hogy elemezzék az általuk rögzített adatokat.

Tavaly októberben az indonéz Lion Air ugyanilyen típusú gépe szintén pár perccel a felszállás után csapódott a tengerbe, a szerencsétlenségben 189-en haltak meg.

A Boeing az érintett típusok biztonságát bizonygatja, ugyanakkor a vállalat közleményében megértéssel fogadta a légi közlekedési hatóságok elővigyázatosságát.