Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az EU újabb nyolc orosz tisztségviselőt vett fel a szankciós listájára

2019.03.15. 11:03

Az Európai Unió Tanácsa újabb nyolc orosz tisztségviselőt vett fel az Ukrajnával szembeni orosz agresszió miatt bevezetett szankciós listára - írja az MTI.

A testület a lista bővítésével a kercsi-szorosi és azovi-tengeri helyzet eszkalálódására és a nemzetközi jog Oroszország általi megsértésére reflektál. 

A szankcióval sújtott tisztségviselők között van az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat krími és szevasztopoli határigazgatóságának vezetője és helyettese, valamint három tengerészparancsnok, akik aktív közreműködtek ukrán hajók feltartóztatásában.

A szankciós listára került két olyan orosz tisztségviselő, aki ellenőrzőpontokon teljesített szolgálatot és egy krími orosz katonai parancsnok.

A tanács szeptember 15-éig meghosszabbította az uniós korlátozó intézkedések hatályát, amelyek 170 emberre és 44 szervezetre vonatkoznak, utazási tilalomból és a pénzeszközök befagyasztásából állnak. 

Az EU továbbra is arra szólítja fel Oroszországot, hogy bocsássa szabadon az elfogott ukrán tengerészeket, szolgáltassa vissza a lefoglalt hajókat és biztosítsa, hogy valamennyi hajó szabadon áthaladhasson a Kercsi-szoroson. Ezen kívül ismét megerősítette, hogy az unió elkötelezett a nemzetközi jog, Ukrajna szuverenitása, területi integritása és függetlensége, valamint a Krím-félsziget jogellenes annektálásának el nem ismerésére vonatkozó uniós politika mellett.