Tüntetők próbáltak bejutni az albán parlamentbe

2019.03.16. 18:35

Több tízezren tüntettek szombaton Tiranában miniszterelnök lemondását követelve az ellenzéki pártok felhívására.

Az ellenzék szerint Edi Rama szocialista párti kormányfő korrupt, és a 2017-es választásokon szavazatokat vásárolt, hogy megszerezhesse a hatalmat. A pénzt ehhez a vádak szerint az alvilágtól kapta. A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy előrehozott választásokat tartsanak, illetve állítssanak fel ideiglenes kormányt.

Az ország minden részéből érkezett tüntetők Tirana főútján, a kormány székháza előtt gyülekeztek, majd onnan a parlamenthez és a belügyminisztériumhoz meneteltek. Miután megtettek két kört a belügyminisztérium körül, néhány tüntető megpróbált áttörni a parlament köré vont kordonon, és bejutni az épületbe.

Közben megdobálták a rendőröket is, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. Komolyabb sérülésről nem érkezett jelentés.

Tavaly az ellenzéki Albán Demokrata Párt hat hónapon keresztül bojkottálta a parlament munkáját, amikor decemberben visszatértek az ülésterembe, Edi Rama felszólalása alatt egyik képviselőjük tojásokat hajigált a kormányfő felé. Február elején pedig egy másik ellenzéki törvényhozó tintával fröcskölte le a miniszterelnököt.

Februárban bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról a demokraták 33 fős parlamenti csoportjának tagjai, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a szocialista kormányra a távozás és a választások kiírása érdekében.

Edi Rama párbeszédre szólította fel az ellenzéket, de a kormánya lemondásáról nem hajlandó tárgyalni. Február közepe óta ez volt az ötödik tömegtüntetés Tiranában a miniszterelnök ellen.

(MTI/Reuters)  • Hírek
  • Árfolyam