Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven aktivistának és ellenzékinek adott kegyelmet az azeri elnök

2019.03.16. 19:30

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök kegyelemben részesített szombaton ötven emberi jogi aktivistát és ellenzékit. A szabadon engedett emberek között van Fikrat Faramasoglu újságíró, valamint a Nida ifjúsági mozgalom két tagja, Gijas Ibrahimov és diáktársa, Byram Mammadov, de szabadon engedték a korábbi egészségügyminisztert, Ali Inszanovot is. Az elnöki intézkedés értelmében szabadon engednek 14 fogva tartott külföldit is, három grúz, két orosz, két nigériai, valamint 1-1 üzbég, iráni, fehérorosz, törk, kameruni és indiai személyt.

A szombaton kihirdetett intézkedés része egy nagyobb, 431 ember érintő amnesztiának. Emberi jogi szervezetek rendszeresen bírálják az ellenzék és a média elnyomásáért. Januárban az Európai Parlament elítélte az ellenzék üldözését Azerbajdzsánban, továbbá követelte a politikai foglyok azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését.

A mostani amnesztiának viszont valószínűleg nem ehhez van köze, hanem ahhoz, hogy március 21-én tartják majd a perzsa újévet (noruz), amit Azerbajdzsánban is megünnepelnek, ennek alkalmából pedig rendszeresen szoktak rabokat szabadon engedni.

Ilham Aliyev negyedik elnöki ciklusát tölti Azerbajdzsán élén. Apja és hivatali elődje, Haidar Aliyev 2003-ban bekövetkezett halála óta vezeti a kaukázusi országot.

(MTI/Radio Free Europe)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!