Átszakították a tüntetők az elnöki rezidencia rendőri védelmét Belgrádban

2019-03-17T133832Z 379163461 RC1512302910 RTRMADP 3 SERBIA-PROTE
2019.03.17. 15:44

Ellenzéki élőláncot vontak a tüntetők a belgrádi elnöki rezidencia köré, miután átszakították a rendőri védelmet és egészen az épület bejáratáig jutottak – írta a Politika szerb napilap. Az épületbe nem törtek be – ellentétben a tegnapi eseményekkel, amikor a tüntetők a televízió székházába is behatoltak, ahonnan a rohamrendőrök végül kiszorították őket.

Az elnöki palota előtti tüntetők és a helyszínre kivezényelt rendőrök között dulakodás tört ki, a rendfenntartók könnygázt és paprikaspray-t vetettek be.

A tüntetők célja, hogy Aleksandar Vučić elnök ne tudja elhagyni az épületet. Az ellenzék Vučić lemondását és új választásokat követel. Vučić megerősítette korábbi fogadalmát, miszerint nem fog engedni a tüntetőknek. Elmondta: Szerbia a demokrácia, a törvények és a rend országa, és a – szerinte – mintegy ezer tüntető azt hiszi, joguk van az ország sorsáról dönteni. A tüntetőket „huligánoknak, tolvajoknak és fasisztáknak” nevezte, írja az MTI.

Vučić sajtótájékoztatója után sokan a belgrádi rendőrfőkapitánysághoz vonultak, azt követelve, hogy engedjék szabadon a közmédiánál letartóztatottakat. Az elnöki palotához hasonlóan rohamrendőrök fogadták a tömeget.

A tüntetésen megjelent az ország korábbi külügyminisztere, az ellenzéki Néppártot vezető Vuk Jeremić is, aki azt követelte, hogy az elnök jöjjön ki, és beszéljen a polgárokkal.

A korábban az ENSZ közgyűlésének elnöki tisztét is betöltő Jeremić tavaly decemberben járt Budapesten a CEID meghívására, akkor azt mondta az Indexnek: komoly fenntartásai vannak az Orbánnal jó kapcsolatokat ápoló, autoriter rendszer kiépítése felé sasszézó Aleksandar Vučić államfővel, akinek vezetésével Szerbia inkább távolodik az EU-tól és a demokráciától.

Szerbiában hetente újulnak ki a tüntetések, amelyeken a Szerb Haladó Párt (SNS) vezette kormányt azzal vádolják, hogy propagandafórummá silányította az állami médiumokat.

Belgrád szívében leállt az autós forgalom a tüntetések miatt.

EU-pártiak együtt az EU-ellenesekkel

A tüntetés ugyan jó ideje az ellenzéki pártok közös szervezésében zajlik, bár a jelenlegi vezetés lemondatásán kívül semmi közös nincsen bennük. Boško Obradović 2017-ben az ultraradikálisok államfőjelöltje volt, aki szerint az országnak a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) kellene csatlakozni, nem pedig a NATO-hoz, és az EU helyett az orosz dominanciájú Eurázsiai Gazdasági Szövetségnél kellene tagságot szerezni.

Ezzel szemben Jeremić az euroatlanti irányzat támogatója.

Vučić szerint az ellenzék egyre inkább veszít támogatottságából, ezért szánja el magát egyre radikálisabb lépésekre. Az elnök kijelentette: a törvénysértő tüntetőket és a törvénysértő szervezőket felelősségre fogják vonni.

(Borítókép: Tüntetés a belgrádi elnöki rezidenciánál 2019. március 17-én. Fotó: Marko Djurica / Reuters)   • Tippek
  • Hírek