Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Száz afgán katonának veszett nyoma a türkmenisztáni határon

2019.03.17. 09:12

Mintegy száz afgán katonának nyoma veszett, miután a tálibokkal a hét végén vívott ütközet után elhagyták őrhelyüket és megpróbáltak átkelni a türkmenisztáni határon, írja az MTI afgán illetékesekre hivatkozva.

Mohammad Nászir Nazari, a nyugat-afganisztáni Bágdesz tartomány tanácsának tagja közölte, hogy a katonáknak nem volt engedélyük a határátlépésre, és a sorsuk ismeretlen. A tálibok elfogott katonákról készült felvételeket tettek ki a közösségi médiában.

Dzsamsid Sahabi, a tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy 16 katonát öltek meg és 20 másik sebesült meg a Bala Murgab körzetben folyó harcokban, a hadsereg légitámadást hajtott végre és erősítést vezényelt a térségbe. Megerősítette, hogy több katona megszökött, de pontos számot nem közölt.

Sahabi szerint 40 lázadót megöltek a harcokban.

Nazari elmondása szerint 50 katona halt meg és mintegy 100-nak veszett nyoma. Közölte, hogy több száz helyi lakos gyűlt össze a kormányzói hivatalnál, hogy a tartomány biztonsága miatti aggodalmát fejezze ki. Mint mondta, Bala Murgab szinte teljesen a tálibok ellenőrzése alatt áll, a kormányerők a körzeti parancsokságra szorultak vissza.

A szunnita iszlamista tálibok szinte naponta hajtanak végre támadásokat Afganisztán-szerte, elsősorban az afgán biztonsági erők ellen. A támadások az Egyesült Államok óta legrégebben - 17 éve - vívott háború lezárására irányuló washingtoni tárgyalási szándék ellenére folytatódnak.