Videó került elő az új-zélandi terrorista elfogásáról

2019.03.17. 23:51 Módosítva: 2019.03.18. 00:08

Előkerült egy járókelő mobiltelefonos videófelvétele azokról a pillanatokról, amikor a rendőrség elkapta a christchurchi terrortámadás feltételezett elkövetőjét - írja a The Washington Post. Brenton Harrison Tarrantot két fegyveres rendőrnek sikerült legyőznie, miután két mecsetben megölt 50 embert. 

A két rendőr fegyverét a gyanúsítottra szegezve közelítette meg a közepes méretű városi terepjárót, ami enyhén felborult a rendőrautóval való ütközéstől, az egyik első kereke még forgott is a levegőben. Az egyik rendőr Tarranthoz beszélt, miközben odament hozzá, a másik pedig követte. Az elöl lévő rendőr kivett egy fegyvert az autóból, és eldobta, aztán benyúlt Tarrantért az autóba, majd elkezdték kirángatni onnan. Ekkor a második rendőr puskatussal ütni kezdte Tarrantot.  

A hét végére ötvenre emelkedett a pénteki új-zélandi terrortámadás halálos áldozatainak száma. Jacinda Ardern miniszterelnök vasárnap elmondta, hogy kormánya kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás kezdete előtt kapta meg a merénylő, Brenton Tarrant 74 oldalas, bevándorlásellenes kiáltványát - írja az MTI. 

A 28 éves ausztráliai Tarrant a kiáltványában felfedte azt is, hogy tettét a Norvégiában 2011-ben a több tucat embert meggyilkoló Anders Breivik inspirálta. Breivik először egy robbanószerkezetet hozott működésbe Oslóban, majd a norvég kormányzó párt ifjúsági tagozatának tagjait lőtte halomra Utoya szigetén, köztük fiatalkorúakat. Breivik tettét a "muszlim invázióval" indokolta.

Elemzések szerint Breivik az interneten radikalizálódott, ahogy vélhetően Tarrant is. Az ausztrál férfi ugyancsak a "muszlim megszállók" ellen kívánt fellépni a tömeggyilkossággal, kiáltványában azt írta, meg fogja mutatni "a megszállóknak", hogy "ez a föld nem az ő földjük". Az új-zélandi rendőrség közlése szerint Tarrantnál is találtak robbanószerkezeteket. Az önmagát munkásosztálybeliként azonosító férfi írásában a fehér, európai kultúra hanyatlásról írt, és Donald Trumpot a megújult fehér identitás és "a közös cél" szimbólumának nevezte.

Tarrantot, aki ellen szombaton tömeggyilkosság miatt emeltek vádat, nem fogják kiadni Ausztráliának - mondta Ardern. 

Jacinda Ardern megerősítette, hogy a történtek hatására szigorítják a fegyvertartást a szigetországban.

A Terrorelhárítási Központ a hét végén közölte az MTI-vel, együttműködik az új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatos vizsgálatokban az érintett országok partner szolgálataival Brenton Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében. A bolgár hatóságok már korábban közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében. A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult.

A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak. A hatóságok még nem tették közzé az áldozatok személyazonosságát.

Az ötven sebesült nagy része továbbra is az intenzív osztályon van.

Az áldozatok között sok a külföldi, köztük pakisztáni, jordániai, egyiptomi, szaúdi és indiai állampolgárok. A szigetországban hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sok bevándorló olyan országokból, mint Pakisztán és Banglades.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport