Elfogták az utrechti lövöldözés gyanúsítottját

K  AP20190318090
2019.03.18. 11:38 Módosítva: 2019.03.18. 20:44

A holland rendőrség este fél hétkor bejelentette, hogy elfogták az utrechti lövöldözés gyanúsítottját, írja az AFP és az AP a rendőrségre hivatkozva. Hárman meghaltak, öten megsérültek, miután egy férfi tüzet nyitott és több emberre rálőtt hétfőn délelőtt egy villamoson.

A rendőrség éppen sajtótájékoztatót tartott, aminek az elején még arról számoltak be, hogy továbbra is nagy erőkkel keresik a támadót, a végére viszont pont megérkezett a hír az elfogásról. A rendőrök több helyszínre is kivonultak napközben, a férfit Oudenoord városrészben vették őrizetbe.

A rendőrség korábban Twitteren adott ki egy képet egy 37 éves Gökmen Tanis nevű, törökországi születésű férfiról, akit a lövöldözéssel kapcsolatban kerestek. A rendőrség abban a posztban még nem írta konkrétan, hogy ő lenne a feltételezett elkövető, de az elfogása után már megerősítette, hogy a támadással gyanúsított férfit fogták el. Az elfogás bejelentése után ezt a Twitter-posztot, benne a fényképpel a holland rendőrség levette.

A helyi médiában napközben a keresett férfival kapcsolatban olyan hírek jelentek meg, hogy korábban több bűncselekmény miatt is volt rendőrségi ügye, és említenek egy 2013-as lövöldözést is. A holland lapokban megjelentek olyan meg nem erősített információk is, hogy a férfinak gyilkossághoz, betöréshez és nemi erőszakhoz is lehetett köze. Ezeket az információkat a rendőrség szóvivője nem kívánta kommentálni.

A holland hatóságok a török férfi elfogása után 4-esre csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét, amit délelőtt a legmagasabbra, 5-ösre emeltek az egész tartományban.

A lövöldözés után elmenekült a helyszínről

A támadás 10 óra 40 perc körül történt az Október 24. téren. A lövöldöző a szemtanúk szerint autóval menekült el, a rendőrség terrorelhárítói vadásztak rá. Az első halott, akiről hírt adott a holland közszolgálati média, egy nő volt, akit két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg.

Az Algemeen Dagblad lapnak az egyik szemtanú azt mondta, hogy a fegyveres egy nőre lőtt először a villamosan, aztán azokra, akik segíteni próbáltak neki, írja a Reuters.

A támadó motivációjáról egyelőre semmi biztosat nem tudtak mondani a hatóságok. A terrorelhárítás vezetője, és Jan van Zanen polgármester azt mondta, nem lehet kizárni a terrorista motivációt sem. Később erről beszélt Mark Rutte holland miniszterelnök is, aki megköszönte a hatóságoknak a munkájukat.

A török állami hírügynökség, az Anadolu szerint azonban családi okok is lehetnek a háttérben. A férfi rokonai szerint egyik rokonára lőtt először, aztán azokra, akik segíteni akartak a nőnek.

Ferdinand Grapperhaus igazásgügyi miniszter azt sem zárta ki, hogy több ember is részt vehetett a lövöldözésben. Az első hírekben sem volt egyértelmű, pontosan hány támadó lehetett.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy a török titkosszolgálatok is vizsgálódnak az ügyben. A török külügyminisztérium együttérez az áldozatok hozzátartozóival.

Lezárták az utakat, mindent átvizsgáltak

A támadás után a tartományban maximális szintre emelték a terrorfenyegetettség szintjét. A rendőrség utasította a városban az iskolákat, hogy tartsák zárva a kapuikat, és a repülőtér biztonságát is megerősítették.

A rendőrség fokozta a készültséget, nem csak a főbb útvonalakat, de a kisebb utakat és vasútvonalakat is átvizsgálták. A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége szorosan együttműködött a holland hatóságokkal a menekülő felkutatásában, a határt fokozottabban ellenőrzik.

Korábban egy ellopott piros Renault Clio is felmerült, mint a meneküléshez használt autó, de a legfrissebb információk szerint azt otthagyta a lövöldöző Utrechtben. Azon egy szemtanú szerint valamiféle cetli, üzenet is volt, de nem derült ki, hogy mi volt rajta.

A gyanúsított utáni hajsza alatt a NOS News nevű hírügynökség azt írta, hogy a terrorelhárítók körbevettek egy épületet, ami nagyjából 700 méterre van attól a tértől, ahol a támadó lövöldözött. Azt nem tudni, hogy végül hol fogták el a férfit.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze. A kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

(Borítókép:

(Borítókép: Az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés áldozatának letakart holtteste a helyszínen 2019. március 18-án. Fotó: Peter Dejong/MTI/AP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport