Bernát, Felícia
EUR 383,84 Ft
USD 363,53 Ft
8 °C
30 °C

Nagyszülei szerint az európai utazgatások változtatták meg az új-zélandi terroristát

2019.03.19. 17:35 Módosítva: 2019.03.19. 20:14

Jacinda Ardern, új-zélandi miniszterelnök terrorcselekménynek nevezte a támadást, amit március 15-én Christchurch városában két mecsetnél követett el egy férfi. A támadó éppen a pénteki ima kezdetekor nyitott tüzet. A lövöldözésekben ötvenen haltak meg, majdnem ugyanennyien pedig megsérültek. A támadásra ki részvéttel, ki kitüntetéssel, ki kampánnyal reagált.

Ardern 2019. március 15-ét Új-Zéland történetének egyik legsötétebb napjaként jellemezte. Kedden azt is mondta, soha nem fogja kiejteni a christchurchi terrortámadás elkövetőjének nevét, és másokat is erre kér. A kormányfő szerint a férfi több célt is el akart érni a szörnyű gyilkossággal. Ezek közül az egyik az volt, hogy a nevét minél többen megismerjék.

Éppen ezért soha nem fogják hallani tőlem, hogy valaha is kiejtem a nevét. Ő egy terrorista, egy bűnöző, egy szélsőséges. Arra kérem önöket, hogy azoknak a nevét mondják ki, akik életüket vesztették, ne azét, aki kioltotta az ő életüket.  

A kormányfő csütörtökön újra ellátogat Christchurchbe, hogy a segítőkkel és az áldozatok családtagjaival is találkozzon, írja a CNN.

Brenton Tarrant
Brenton Tarrant
Fotó: Social Media / Reuters

Ezzel szemben Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan a támadás utáni hétvégén már 

a 28 éves támadó által készített vérengzés élő felvételének részleteit  saját kampányának részéve tette,

közben arról beszélt, hogy az új-zélandi támadások vádlottja kétszer is járt Törökországban az elmúlt három évben, és a törökországi muszlimokat is megfenyegette.

Hazánk muszlimjai, az országunk, a nemzetünk és én magam is célpontok vagyunk

– mondta a támogatóinak a Deutsche Welle szerint.

Tovább folyik a nyomozás

Hétfőn az ausztrál terrorelhárítás – a Brenton Tarrant nevű támadó ausztrál állampolgár – két házat is átkutatott további bizonyítékok után, egyik a férfi gyerekkori háza, másikban pedig a nővére lakik. A The Washington Post szerint

TÖBB MINT 250 RENDŐR DOLGOZIK AZ ÜGYÖN.

Azon is dolgoznak, hogy a holttesteket időben kiadják a családoknak, mert a muszlim vallás szerint a holtakat minél előbb el kell temetni. A tervek szerint a mecsetek is újra kinyitnak pénteken.

Hétfőn már több száz diák tartott megemlékezést az áldozatok emlékére a maorik tradicionális és tisztelgő táncával a Masjid Al Noor mecsettel szembeni parkban.

Pakisztán pedig bátorságáért kitüntette egy állampolgárát, aki meghalt, miközben próbálta megállítani a támadót. A 49 éves Naeem Rashid a fiával együtt volt a christchurchi mecsetben a vérengzés idején. A férfi sikertelenül próbálta legyűrni a lövöldözőt, fiával együtt meghaltak. A volt tanárról egy graffitivel emlékeztek meg az új-zélandi Aucklandben.

Európai útja változtatta meg?

A támadást elkövető terrorista családja a sajtónak nyilatkozva azt mondta, teljesen lesújtották őket a történtek. Nagyanyja szerint középiskolás korában Tarrantot mindig is jobban érdekelték a számítógépes játékok, mint a lányok. Miután rákban meghalt az apja, otthagyta a várost, és állítása szerint a következő hét évben a világban utazgatott. Járt például Pakisztánban, Észak-Koreában, de

MAGYARORSZÁGON IS.

A nagyszülő szerint Tarrant európai útjai alatt valahogy megváltozott – azokban az években járt a földrészen, amikor Európában is egymás után történtek a terrortámadások.

Amit tett, az nem helyes. Bocsánatot kérünk a halottak és a sebesültek családjaitól. A média szerint már egy ideje tervezte a támadásokat, tehát nyilvánvalóan nem teljesen épelméjű. Nagyon nehéz elviselni, hogy valaki a családunkban képes ilyesmire

– idézi őket a Sky News. A férfi anyját és lánytestvérét a támadás óta rendőri védelem alá helyezték.

Egy nappal a támadás után a Terrorelhárítási Központ (TEK) jelentette be, hogy ők is nyomoznak az új-zélandi terrortámadás elkövetője után, és együttműködnek az érintett országok partnerszolgálataival Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek feltárásához.  A TEK hétfőn bejelentette, hogy 

Tarrant 2018. november 26-án Lökösházánál lépett be ausztrál állampolgárként vasúttal az országba.

Mint írták, a férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálatoktól nem kaptak jelzést. A TEK az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett: Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án reggel érkezett Romániából a Kőrös Intercity menetrend szerinti nemzetközi vonatjárat utasaként a budapesti Keleti Pályaudvarra, majd néhány órával később továbbutazott Ausztriába.

Azt is akarta, hogy szigorítsák a fegyvertartási törvényt

Tarrant a mészárláshoz öt fegyvert, félautomata gépkarabélyt és pisztolyokat használt, és volt fegyvertartási engedélye. A Twitterre feltöltött 74 oldalas kiáltványában többek között arról írt, hogy Új-Zélandon már rég feladták a harcot a fegyvertartási jogokért, így az ő támadása maximum csak felgyorsítja majd a szigorítási folyamatot. Ennél is fontosabb, hogy a férfinak saját bevallása szerint az volt az egyik fő célja a támadással, hogy elérje, hogy az amerikai baloldal megpróbálja eltörölni az alkotmány második, a fegyvertartásra vonatkozó kiegészítését, mert ez szerinte az ország visszafordíthatatlan kulturális és faji alapú kettészakadáshoz vezetne.

A támadás hatására Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő megerősítette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, és kormánya megkezdi az ehhez szükséges vitát. A wellingtoni kormány már hétfőn ülést tartott, hogy lépéseket tegyenek a fegyvertörvények módosítására.

Az országban a fegyvertartáshoz külön kiképzésre és vizsgálatokra (pl. büntetett előélet, alkohol- vagy drogfogyasztás, kapcsolati háló feltérképezése) van szükség, ez nagyjából egy hónapos procedúra a Vox leírása szerint. A félautomata karabélyokhoz, a sörétes puskákhoz és a légpuskákhoz elég az engedély. Regisztrálni csak a maroklőfegyvereket, a hadsereg által használt félautomata karabélyokat és az egyébként tiltott fegyvereket kell. Viszont elég akár egy kisebb átalakítás is a fegyveren, és már nincs szükség regisztrációra. Ezt a kiskaput használhatják ki többen is az országban.

Az új-zélandi kormányfő szerint Tarrant is átalakította a támadáshoz használt fegyvereket, amiket egyébként legális úton, az interneten szerzett be 2017 decembere és 2018 márciusa között.

A független Small Arms Survey kutatása szerint Új-Zélandon nagyjából 1,2 millió fegyver van civileknél, tehát

AZ ORSZÁGBAN MINDEN NEGYEDIK MAGÁNSZEMÉLYNEK VAN FEGYVERE.

Tízévenként pedig újra meg kell vizsgálni az adott személyt, és meg kell újítani az engedélyeket.

A támadó hazájában, Ausztráliában 1996 óta ennél sokkal szigorúbb a szabályozás, akkor történt ugyanis, hogy Tasmániában 35 emberrel végzett egy férfi Port Arthur városában egy lövöldözés során. A mészárlás nyomán az akkori miniszterelnök, John Howard egymillió fegyver megsemmisítését rendelte el, emellett pedig előírta az összes fegyvertípus kötelező regisztrációját, eltörölte, hogy önvédelemből lehessen fegyvert tartani, kötelezővé tette a zárt tárolókat, betiltotta a félautomata karabélyokat és a sörétes puskák bizonyos típusait is. A szabályozás fokozatosan szövetségi szintűvé vált, és sikeresen vette elejét a további tragédiáknak.

Az új-zélandi támadások kapcsán hétfőn megszólalt az ausztrál kormányfő, Scott Morrison. Bejelentette, hogy 55 millió ausztrál dolláros támogatást nyújtanak az ausztrál vallási helyek biztonságának növeléséhez: ide tartoznak a vallási iskolák, imahelyek és vallási gyülekezetek. Ezekre a helyekre többek között biztonsági kamerákat telepítenek és forgalomkorlátozó oszlopokat, kerítéseket emelnek, írja az MTI.

Magyarország is reagált

Áder János részvéttávirata után hétfőn Orbán Viktor is részvétlevelet küldött az új-zélandi kormányfőnek. Az MTI szerint ebben azt írta, hogy a 21. században a gyűlölet, az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat.

Mi történt?

Március 15-én nem sokkal fél kettő után Tarrant besétált a Masjid Al Noor mecsetbe, ahol már az ajtóból lövöldözni kezdett. Pár perc múlva kiment lőszerért, majd úgy folytatta tovább. A mecsetben lévő szemtanúk szerint a támadó helyiségről helyiségre járva kereste az embereket, és válogatás nélkül kezdte el lőni az imádkozókat, mindezt pedig élőben közvetítette a Facebookon.

A férfi fegyverei tele voltak muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát.

KÖZTÜK PEDIG OTT VOLT HUNYADI JÁNOS, HOROGSZEGI SZILÁGYI MIHÁLY ÉS LUXEMBURGI ZSIGMOND IS.

Hunyadinak és Horogszeginek (15. századi erdélyi vajda) köszönhető főleg, hogy nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét. Luxemburgi Zsigmond neve pedig az 1396-os – nikápolyi vereséggel végződő – keresztes hadjárat megszervezése, vagy a török elleni végvárrendszer kiépítése miatt kerülhetett fel a férfi fegyverére. Az egyik táron a „Vác, 1684” felirat is ott volt, itt Lotaringiai Károly verte szét a törökök seregét.

Tarrant a támadás előtt a Twitterre töltötte fel 74 oldalas kiáltványát, ebben a nyugati világ hanyatlásáról írt, ezért és a fehér faj szisztematikus kiirtásáért pedig a megszálló muszlimokat tette felelőssé.

Tettét pedig úgy igazolta, hogy ő a fehér fajért gyilkolt.

Azt is írta, a támadást már legalább két éve elkezdte kitervelni, és három hónapja merült fel benne, hogy Christchurch legyen a célpont.

A Masjid Al Noor mecset elleni vérengzés után röviddel egy másik támadás is történt, a nem messze található Linwood Masjid mecsetben. Tarrant itt hét embert ölt meg, egy muszlim férfi viszont viszonozta a tüzet , és sikerült elüldöznie a támadót.

A férfit  a bejelentés után harminchat perccel letartóztatták, elfogásáról videó is készült.

A támadás másnapján már  vádat is emeltek Tarrant ellen, tömeggyilkosság vádjával. A férfit nem fogják kiadni Ausztráliának. Tarrant közömbösen fogadta a bíróság döntését, nem kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. Ügyvédje szerint Tarrant felmondta a megbízását, mert saját magát akarja képviselni a bíróság előtt.

A támadás előtti kiáltványában egyébként a férfi azt is megjegyezte, szerinte egyszer nemcsak kiengedik a börtönből, hanem Nobel-békedíjat is kap majd.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport