Találtak egy levelet, terrortámadás lehetett az utrechti lövöldözés

2019.03.19. 07:18 Módosítva: 2019.03.19. 14:50

Egyre több jel utal arra, hogy a három halálos áldozattal járó hétfői utrechti lövöldözés terrortámadás lehetett. Az első számú gyanúsított autójában egy olyan levelet találtak, ami ezt a verziót erősíti. A holland nyomozók azt is közölték, hogy a korábban elterjedt hírekkel ellentétben a gyanúsított nagy valószínűséggel nem ismerte egyik áldozatot sem.  

Hétfőn este egy harmadik gyanúsítottat is őrizetbe vett a holland rendőrség az ügyben. Később Utrecht polgármestere tévesen azt mondta: két gyanúsítottat elengedtek. Szavait a rendőrség cáfolta: mind a három gyanúsított őrizetben van, írja a Nos.nl. 

A támadás fő gyanúsítottja egy 37 éves, török születésű férfi, akit többórás hajsza után még hétfőn kora este fogtak el.  Gökmen Tanis indítékai még nem ismeretesek.  A férfi három embert lőtt agyon az Amszterdamtól délre fekvő hollandiai nagyvárosban, további öt embert pedig megsebesített, közülük hármat súlyosan.

Egy étteremben dolgozó 19 éves nő az egyik áldozat. Meghalt egy 49 éves edző, és egy 28 éves férfi is.

A támadás hétfőn 10 óra 40 perc körül történt az Október 24. téren. A lövöldöző a szemtanúk szerint autóval menekült el, a rendőrség terrorelhárítói vadásztak rá. 

Az első halott, akiről hírt adott a holland közszolgálati média, egy nő volt, akit két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg. Az Algemeen Dagblad lapnak az egyik szemtanú azt mondta, hogy a fegyveres egy nőre lőtt először a villamoson, aztán azokra, akik segíteni próbáltak neki.

Azt már hétfőn megírta több holland lap, hogy a férfi ismert volt a hatóságok előtt. Állítólag kerékpárlopáshoz is köze volt. Egy nő azt mondta az Algemeen Dagblad holland lapnak, hogy a férfinak több büntetőügye is volt, és 2017-ben azért állt bíróság elé, mert megpróbálta megerőszakolni, írja a BBC.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport