Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Külföldi terroristák kiutasítását megengedő indítványt fogadott el a svájci parlament

2019.03.19. 23:44

Elfogadott a svájci parlament egy indítványt, amely lehetővé teszi a terrorizmus miatt elítélt külföldiek kitoloncolását, akkor is, ha származási országukban kínzás vagy akár halálbüntetés vár rájuk, jelentette az MTI. Az alsóházban korábban jóváhagyott jogszabályt a svájci parlament felsőháza 22 szavazattal 18 ellenében fogadta el.

Az ellenzők között volt többek között az igazságügyi miniszter Karin Keller-Sutter is, ő azzal érvelt, hogy a vitatott javaslat ellentétes a jogállamisággal, illetve ellentmond a szövetségi alkotmánynak is, amely kimondja, hogy „senkit sem lehet visszaküldeni egy olyan állam területére, amelyben fennáll annak a veszélye, hogy megkínozzák vagy egyéb kegyetlen és embertelen büntetésnek vagy bánásmódnak vetik alá.”

Az ellenzők, köztük a baloldali pártok szerint az intézkedés ellentmond az Emberi Jogok Európai Egyezményének és a nemzetközi humanitárius jogokról szóló Genfi Egyezményeknek.

A szenátorok többsége úgy ítélte meg, hogy az ilyen értelmezés nem kielégítő, ha nem teszi lehetővé az elítélt dzsihadisták kiutasítását a nemzetbiztonság megőrzése céljából. Konzervatív bírálatok szerint az elítélt terroristákról való gondoskodás az adófizetők pénzébe kerül, míg mások szerint az ilyen embereknek nincs keresnivalójuk az országban. A svájci kormány így most arról kénytelen dönteni: hogyan hajtsa végre a törvényt a nemzetközi jog megsértése nélkül.

Március elején a kormány már közölte: nem nyújt segítséget azon felnőtt állampolgárainak hazatéréséhez, akik csatlakoztak az Irakban és Szíriában harcoló dzsihadistákhoz. Hangsúlyozta: a legfőbb prioritást a nemzetbiztonság jelenti.