Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Sebastian Kurz lett az év nyelvőre

2019.03.19. 18:23
Sebastian Kurz osztrák kancellárt választották meg az év nyelvőrének a Deutsche Sprachwelt című nyelvápoló és nyelvpolitikai magazin olvasói - közölte kedden a németországi Erlangenben megjelenő lap szerkesztősége.

Az osztrák kormányfő kiáll a jó német  nyelvért és a társadalmi nem (gender) gondolatkörének hatására formálódott gendernyelv ellen, áll a közleményben, amely szerint Sebastian Kurz 29,7 százalékos eredménnyel végzett az első helyen az olvasói szavazáson - írja az MTI.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke ékesszólásával is kitűnik, és jól meg tud magyarázni bonyolult politikai összefüggéseket. Hangos szavak nélkül is eléri, hogy figyeljenek rá, munkássága a német nyelv eldurvulása ellen hat. 

Kormányfőként szerzett nyelvápolói érdemei közé tartozik, hogy a közoktatásban bevezette a német különóra intézményét a hiányos nyelvtudású tanulók fejlesztésére, a menedékkérők ellátásában pedig azt az elvet, hogy a szociális juttatás összege a német nyelv elsajátítására irányuló hajlandóságtól függ - áll a közleményben.

A második helyezett szintén az osztrák kormány tagja, Mario Kunasek védelmi miniszter, akire a nyelvőrválasztás résztvevőinek 20,3 százaléka szavazott. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa azzal vívta ki elismerésüket, hogy tárcavezetőként kelt írásaiban következetesen kerüli a genderelmélet hatására terjedő nyelvi megoldásokat.

Az osztrák kormány az államigazgatás más területén is küzd a nyelv átideologizálása ellen és megszabadítja a nyelvhasználatot a genderizmusoktól - áll a magazin honlapján megjelent méltatásban, amely szerint üdvös lenne, ha ez a liberális szellem a német szövetségi kormányban és a német önkormányzatokban is megjelenne.    

A Deutsche Sprachwelt 2000 óta tartja meg az év nyelvőre olvasói szavazást. Az eddigi nyertesek között volt például Miroslav Klose lengyel származású német labdarúgó és XVI. Benedek nyugalmazott pápa, azaz Joseph Alois Ratzinger.