Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az albán elnök önmagával is végez, ha ezzel megoldja a válságot

000 19J9ZZ
2019.03.20. 18:32

Ilir Meta albán elnök szerdán kijelentette, hogy kész lemondani, vagy akár önmagával is végezni, ha ez segítene megoldani országa belpolitikai válságát, jelentette az MTI.

Meta a délkelet-albániai Pogradec városában újságíróknak azt mondta: miután a közvetítésre irányuló erőfeszítései kudarcot vallottak, kész lemondani, amennyiben biztos lehetne a válság politikai, illetve alkotmányos alapokon nyugvó tartós rendezésében.

Metát két éve választották meg a kormányzó szocialista párti képviselők támogatásával, azóta azonban folyamatosak a súrlódások az Edi Rama vezette tiranai kormánnyal.

Az albán államfő emellett Salvador Allende néhai chilei elnökhöz hasonlította magát, aki 1973-ban a hadsereg által végrehajtott puccs során az elnöki palota ostroma idején öngyilkosságot követett el. Hangsúlyozta: "kész vagyok feláldozni saját életemet, mint Salvador Allende, csak hogy megakadályozhassam egy katonai junta uralmát, ami harminc évvel visszavetné Albániát".

Az ellenzék szerint Edi Rama szocialista párti kormányfő korrupt, és a 2017-es választásokon szavazatokat vásárolt, hogy megszerezhesse a hatalmat. A pénzt ehhez a vádak szerint az alvilágtól kapta. A fő követelés az ügyben egy ideiglenes kormány felállítása, és a parlamenti választások előre hozása.

Tavaly az ellenzéki Albán Demokrata Párt hat hónapon keresztül bojkottálta a parlament munkáját. Amikor decemberben visszatértek az ülésterembe, Edi Rama felszólalása alatt egyik képviselőjük tojásokat hajigált a kormányfő felé. Február elején pedig egy másik ellenzéki törvényhozó tintával fröcskölte le a miniszterelnököt.

Februárban bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról a demokraták 33 fős parlamenti csoportjának tagjai, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a szocialista kormányra a távozása és a választások kiírása érdekében.

Edi Rama párbeszédre szólította fel az ellenzéket, de a kormánya lemondásáról nem hajlandó tárgyalni. Február közepe óta öt tömegtüntetés is volt Tiranában a miniszterelnök ellen, a következőt csütörtökre tervezik.

(Borítókép: Ilir Meta. Fotó: Kena Betancur / AFP)